Evolucija neistine: Kako je ruska zapljena haubica postala prodaja

2238
haubica

Dezinformacije o agresiji Rusije na Ukrajinu pored toga što se veoma brzo šire nekada znaju da se šire u različitim formulacijama. Potvrda za to je slučaj francuskih haubica, koje je ta država donirala Ukrajini a za koje se ubrzo počela širiti neistina da ih je zaplijenila ruska vojska.

Nakon što su naše kolege iz Raskrinkavanja u Bosni i Hercegovini objasnile da je u pitanju lažna vijest, na internetu su se pojavile druge netačne tvrdnje o istim haubicama. Ovoga puta tvrdi se da su Ukrajinci prodali haubice Rusiji.

Originalni izvor dezinformacija je isti, ali se ona ipak, u nešto drugačijoj formi nastavlja širiti na Fejsbuku.

Sve je krenulo, kako piše Stop Fake, od tvita francuskog političara Režisa de Kastelnaua, koji je na Tviteru „zahvalio“ predsjedniku Francuske što ruska vojska sada posjeduje francusku vojnu tehnologiju.

Uslijedio je komentar predstavnika Uralvagonzavoda, ruske kompanije za proizvodnju mašina, na društvenoj mreži Telegram, u kojem je on zamolio francuskog advokata i političara da prenese zahvalnost Makronu na doniranoj opremi.

Tvrdnje o zaplijeni demantovle su i ukrajinska vojska koja je tvrdnje označila kao pokušaj da se ukaže da je slanje oružja Ukrajini beskorisno, i francuska vojska, koja je navela da su u pitanju obične glasine koje šire nalozi na ruskom jeziku. 

Nakon ovoga, dezinformacija se dijeli uz isti tvit Režisa de Kastelnaua, ali i pozivanje na bugarsku vojnu publikaciju koja tvrdi, citirajući navodne izvore iz Interpola i francuske vojske, da je grupa Ukrajinaca prodala rusima dvije haubice za oko 240.000 dolara iako se cijena jedne procjenjuje na sedam miliona.

Pored pozivanja na neimenovane izvore ova publikacija potvrdu za navodnu prodaju haubica Rusima traži u tome što je početkom juna na dark vebu objavljen oglas u kojem neko iz Kijeva prodaje protivtenkovsko oružje „Javelin“.

Navode i da Interpol zna za prodaju haubica i citira generalnog skretara Interpola Jirgena Štoka koji je ranije izjavio da se boji da bi oružje koje se donira Ukrajini moglo biti predato kriminalnim organizacijama i da zapadne vlade ne znaju gdje završava oružje koje stiže u Ukrajinu.

Takođe, na ovom sajtu se tvrdi da će ruski Uralvagonzavod, koji je, podsjećamo, bio umiješan u širenje prvobitne dezinformacije o navodnoj zapljeni haubica, da ih rastavi i izuči tehnologiju. Iste tvrdnje da će Rusija izučiti tehnologiju i napraviti još bolje haubice, se iznosile i za prvu verziju dogđaja, odnosno raskrinkanu neistinu o zaplijeni haubica.

Iste tvrdnje prije bugarske publikacije Bulgarina military, iznio je Donbas insajder, koji se, pak, poziva na Telegram grupe u kojima je navodno potvrđeno da su haubice prodate. Telegram grupa Rybar na koje se poziva Donbas insajder su od ranije poznate po širenju dezinformacija, kao na primjer o masakru u Buči.

Nijedna od navedenih objava ne nudi nikakav konkretan dokaz ni o navodnoj zaplijeni ni o navodnoj prodaji francuskih haubica.

Ovu objavu ocijenili smo kao pristrasno izvještavanje.

Ocjenu “Pristrasno izvještavanje” dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju. Ovakve medijske izvještaje uglavnom prati i vrlo emocionalan način pisanja. Oni mogu i ne moraju biti netačni, ali po pravilu ne prikazuju cijelu sliku i sve strane priče, već predstavljaju samo one činjenice koje odgovaraju preferiranom narativu.

In this article