Milatović ne vodi hajku protiv Srba niti ih je optužio za genocid

703

Crna Gora je jasno definisala svoj stav prema genocidu u Srebrenici. Predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović je u javnom obraćanju kazao da je relativizacija genocida za osudu i da žali što nije mogao prisustvovati juče održanoj komemoraciji zbog odlaska na NATO samit u Viljnusu.

Portal Borba je njegovu izjavu doveo u vezu sa nedavnom posjetom Srbiji i objavio tekst praćen sljedećim naslovom:

“Odmah po odlasku iz Beograda Milatović se pridružio hajci na Srbe: Genocid u Srebrenici je jedan od najvećih zločina nakon Drugog svjetskog rata!”

“Samo dan posle zvanične posete Beogradu, tokom koje se založio za izgradnju boljih odnosa između Beograda i Podgorice, crnogorski predsjednik Jakov Milatović danas je svojim video uključenjem tokom ceremonije obilježavanja 28. godišnjice zločina u Srebrenici praktično poništio ono što je izgovorio posle sastanka sa Aleksandrom Vučićem u Beogradu”, dodaje se u tekstu Borbe.

Takođe, izvještavajući o prisustvu crnogorskih zvaničnika komemoraciji u Srebrenici, Borba je ovaj događaj nazvala “političkim hepeningom”.

Sličan narativ o “izdaji” prijateljstva sa Srbijom propagira i portal In4s, navodeći da je “predsjednik Crne Gore Jakov Milatović uspio da za dva dana postigne transformaciju za koju je njegovom prethodniku trebala cijela decenija”.

Milatovićeva izjava o genocidu u Srebrenici ne može se ni na koji način dovesti u vezu sa zvaničnom posjetom Srbiji, koja je tome prethodila. Razlog je jednostavan – stavovi Milatovića, kao i zvanične Crne Gore, o genocidu u Srebrenici javnosti su već poznati, tako da on nije mogao “poništiti sve što je rekao u Beogradu” jer ta tema svakako nije bila, niti je mogla biti “na stolu”.

Milatović je o Srebrenici govorio i početkom aprila kada je kazao da je njegova pozicija po pitanju genocida u Srebrenici vrlo jasna, kao i da osuđuje sve zločine koji su se dogodili.

“Međunarodni sud je bio vrlo jasan i donio odluku kad je u pitanju Srebrenici… Vrlo je važno da je Međunarodni sud negdje individualizovao genocid u Srebrenici. Moja pozicija je u tom smislu vrlo jasna, crnogorski parlament je, takođe, donio rezoluciju kad je u pitanju Srebrenica. Vrlo je važno da kao region, zajednički, donesemo sud o prošlosti koja je bila teška. Prošlosti koja je imala jednu Srebrenicu, ali i jedan Jasenovac, prošlosti koja je imala i u Crnoj Gori stvari poput velikog zločina u Pivi, Velici… To su sve stvari koje jasno osuđujem”, kazao je Milatović za Al Jazeera Balkans.

Podsjetimo, Crna Gora je Rezoluciju kojom se najoštrije osuđuje genocid o Srebrenici.

Zbog svega navedenog, objave ocjenjujemo kao pristrasno izvještavanje I manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Pristrasno izvještavanje” dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju.

Ovakve medijske izvještaje uglavnom prati i vrlo emocionalan način pisanja. Oni mogu i ne moraju biti netačni, ali po pravilu ne prikazuju cijelu sliku i sve strane priče, već predstavljaju samo one činjenice koje odgovaraju preferiranom narativu.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article