bajden-dezinformacija

Džo Bajden. To je dovoljan uvod da saznamo kako se ovaj tekst završava. “Deduška Džo”, ponovo daje materijala medijima da ga razvlače i pripisuju mu epitete poput senilnosti, zaboravnosti itd. Međutim, kao što smo pisali iz više navrata, stvar nije crno-bijela.

Bajden je posjetio kancelariju FEMA-a, američke Savezne agencije za upravljanje hitnim situacijama, kako bi zahvalio na odgovoru zaposlenih na uragan Ijan, koji tutnji Floridom. Na kraju izlaganja okrenuo se kako bi se pozdravio sa ljudima, a to je bio povod za zbijanje novih šala na njegov račun.

U jednom od postova, navodi se:

Ista objava osvanula je na drugim Fejsbuk stranicama.

Bajdenovo “gubljenje” ispratili su i portali: Blic, Kurir, Pink, Mondo.me, Mondo.rs, Republika, Vesti-rs, B92, SrpskaInfo i mnogi drugi.

Naslovi koji prate jedan isti tekst kažu:

Kao što se može vidjeti na snimku, koji je potekao sa Tvitera, Bajden je nakon izlaganja krenuo da se rukuje sa zaposlenima u FEMA-i. Očito da to nije bio dio protokola, pa su pomoćnici pokušali da ga odvrate i čuje se kako mu poručuju “gospodine predsjedniče…”, u pokušaju da krene sa njima na drugu stranu.

Mediji, po ko zna koji put, pokušavaju da ovaj, naizgled bezazlen i, na kraju krajeva – ljudski i empatičan čin, pripišu mentalnom stanju prvog čovjeka SAD. Da li je ispoštovao saradnike? Izgleda da ne. Da li je OK to što se rukovao sa ljudima koji pokušavaju da pomognu milionima ugroženih na Floridi da prežive nalet uragana? Svakako da da.

Narativ je isti kao i obično. Džo Bajden pokušava da se predstavi kao senilni “deduška” koji ne zna “đe je lijevo”. Ponekad i daje materijala. Ali, dosta češće je u pitanju – dezinformacija, kao što je i ova vijest.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Edit 17.10.2022.

Portal Kurir.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Portal Mondo.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit 20.10.2022.

Portal Srpskainfo.com objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 30.11.2022.

Portal Republika.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 11.4.2023.

Portal Mondo.me objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.