Proizvoljno tumačenje pres konferencije DF-a

2868

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević sazvali su prošle nedjelje pres konferenciju na kojoj su javnosti prezentovali podatke do kojih su došli, a koji, prema njihovim riječima, ukazuju na to da je crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost u periodu od 5. do 7. jula 2020. ozvučila hotel Palas kako bi prisluškivala funkcionere, poslanike i anketare DF-a.

Kao što je već poznato, mediji u susjednoj Srbiji, a naročito tabloidi, pomno prate dešavanja na političkoj sceni Crne Gore.

U skladu sa tim, pojedini portali ekspresno su izvijestili o informacijama koje je saopštio DF, a interpretirali su ih na sebi svojstven način.

„BRUKA! OTKRIVENA VELIKA AFERA ĐUKANOVIĆEVA: Milo ozvučio ceo hotel DA BI PRISLUŠKIVAO SRBE!“, naslov je portala Republika, koji između ostalog tvrdi:

„Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević otkrio je da je Milo Đukanović u borbi protiv Srba išao toliko daleko da je čak ozvučio čitav hotel da bi špijunirao i prisluškivao Srbe.“

Kao što se to često zna desiti, tabloidi su ponovo plasirali senzacionalističke naslove, bez utemeljenja u dokazima i činjenicama.

Tako je naravno bilo i ovoga puta.

Naime, iz svega što je o saznanjima o prisluškivanju saopštio Milan Knežević ne može se zaključiti da je plan bio prisluškivanje Srba, niti da je to radio Milo Đukanović.

„Prema našim operativnim saznanjima iz MUP-a došli smo do podataka da je ANB od 5. do 7. jula 2020. ozvučila čitav hotel Palas kako bi prisluškivala 278 anketara, poslanika, funkcionera i aktivista DF-a koji su tamo bili na seminaru”, kazao je Milan Knežević na konferenciji za medije.

On je dodao da je mnogo važnije i značajnije da se oglasi sadašnji direktor ANB-a Dejan Vukšić i saopšti crnogorskoj javnosti da li imaju operativna saznanja u odnosu na podatke do kojih je DF došao.

Nedugo nakon konferencije DF-a, crnogorski mediji prenijeli su informaciju da će Specijalno državno tužilaštvo SDT formirati predmet povodom podataka o prisluškivanju koje su iznijeli lideri DF-a.

“U ovom tužilaštvu povodom iznijetih navoda formiran je predmet i izviđaj je u toku”, saopšteno je Dnevnim iz SDT.

Iako su politički protivnici Mila Đukanovića, a pritom i politički predstavnici dijela Srba u Crnoj Gori, Andrija Mandić i Milan Knežević nijesu konkretno kazali da su u Hotelu „Palas“ prisluškivani Srbi, niti da je to radio Đukanović, već su kao što smo imali priliku da vidimo optužili bivše rukovodstvo ANB-a.

Sa druge strane, o pomenutom prisluškivanju nadležni organi tek će dati svoj sud, jer se priča o njemu za sada zasniva na „operativnim saznanjima“ lidera DF-a.

Imajući u vidu te činjenice, članak tabloida Republika u kojem se tvrdi da je Milo Đukanović ozvučio „Palas“ i tako prisluškivao Srbe ocjenjujemo kao pristrasno izvještavanje.

Ocjenu “Pristrasno izvještavanje” dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju.

___

Edit: 18.11.2021.

Portal Republika objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.