Neistine “Nacionalista” o predlogu za popis: Inicijativa došla iz NVO, ne od “crnogorskih nacionalista”

1219
kovid-pacijenti

Da je nacionalizam jedan od značajnijih pokretača lažnih vijesti, mogli smo da vidimo nebrojeno puta. Poseban prolaz imaju među državama regiona, zbog nepostojanja jezičkih barijera. Ovog puta, da budemo precizni, one opet dolaze iz online medija iz susjedne Srbije.

Na portalu „Nacionalist“, koji se više puta našao u našim analizama, objavljen je tekst o Nacrtu zakona o popisu u Crnoj Gori, što prati naslov:

„CILJ JE DA SE SRBI NE VIDE: Nacrt zakona o popisu još nije poslat Briselu, niti se zna kada će u  Skupštinu.“

U tekstu se navodi da je gotovo nemoguće organizovati popis do kraja godine, te da je neizvjesno kada će se tim pitanjem Skupština Crne Gore pozabaviti. Razloge odlaganja vide i u sljedećem:

„Pritisci crnogorskih nacionalista koji traže popis bez ključnih pitanja o veri, naciji, jeziku, što je jasno upereno protiv građana srpske nacionalnosti i vernika Srpske pravoslavne crkve. Zahtevi da se ne prikupljaju podaci o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti, kao i o jeziku, pravdaju se budućim obavezama Crne Gore koje ‘podrazumevaju da se popisi sprovode registraciono’, bez izjašnjenja građana.“

Gdje je istina?

Svakako, cilj inicijative koju su uputile nevladine organizacije nije “da se Srbi ne vide” niti je “uperena protiv  vjernika Srpske pravoslavne crkve”. Jasno je navedeno da pitanja vjere, nacije i jezika treba izostaviti iz popisa zbog izrazito nestabilne društveno-političke situacije i nedostatka povjerenja u institucije, te da se popis najranije može organizovati u oktobru sljedeće godine.

Takođe, jasno je da predlog nije “pritisak crnogorskih nacionalista” niti da su “crnogorski nacionalisti” tražili izostavljanje ovih pitanja već izvršna direktorica Juventasa Ivana Vujović, izvršna direktorica agencije StarsUP Sanja Baltić, izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica, suvlasnica agencije DeFacto Olivera Komar, izvršni direktor agencije DAMAR Vuk Čeđenović, predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) Zlatko Vujović i direktorica Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) Milena Bešić.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja organizovalo je javnu raspravu o Nacrtu zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2021. godini i ona je trajala od 13. septembra do 3. oktobra. Nakon toga je sačinjen izvještaj, koji sadrži i odgovor na predložene izmjene i dopune zakona.

U njemu je navedeno da je odbijena inicijativa da se iz popisa izostave pitanja o vjeri, naciji i jeziku, koju je pokrenuo Centar za demokratsku tranziciju, što su podržale brojne nevladine organizacije. To je, kako se navodi u dokumentu, predloženo zbog nestabilne društveno-političke situacije i nedostatka povjerenja u institucije.

Istovremeno, prihvaćen je prijedlog da se iz naslova i teksta Nacrta zakona o popisu briše 2021. godina, što je otvorilo pitanje da li će popis biti održan ove godine.

Tekst portala Nacionalist sadrži i neke tačne informacije, a koje se odnose na izjavu premijera Zdravka Krivokapića o njegovom očekivanju da će se popis održati naredne godine, te da će se Nacrt zakona pred poslanicima naći oko 20. novembra.

Kada se sve to uzme u obzir, ovoj vijesti dajemo ocjenu  „dezinformacija“.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.