Pronalazač PCR testa nikada nije tvrdio da je njegov izum beskoristan

2695

Keri Malis, izumitelj PCR testova, konstantna je tema medija od početka pandemije koronavirusa i testiranja na Covid19. Samim tim, Malis i njegov izum tema su i manipulatora na društvenim mrežama, čije dezinformacije nalaze put do medija.

Tako i tekst o tome da je  Malis, izumitelj PCR testa i dobitnik Nobelove nagrade, svojevremeno  govorio o tome kako njegov test ne može da se koristi za dijagnostiku virusa i dalje kruže društvenim mrežama i regionalnim portalima.

Ovaj tekst objavili su portali Srbin Info, Naša Borba i Onlinevesti.net.

U tekstovima se navodi:

On je u jednoj izjavi napomenuo da se interpretacija rezultata sa PCR testa može zloupotrebiti i svojevoljno tumačiti. Interesantno je da je Malis preminuo od upale pluća i to u sred avgusta prošle godine, dakle samo tri meseca pre zvanične pojave korona virusa.

Postavlja se pitanje kako bi se Malis postavio prema aktuelnoj situaciji i korona diktaturi, koja se upravo bazira na pozitivnim slučajevima na PCR testu i kojom se „pumpa“ statistika i ponovo najavljuju restriktivne mere.

Međutim, istina je su ove riječi parafrazirane, istrgnute iz konteksta i pripisane Nobelovcu, koji je preminuo u avgustu 2019, nekoliko mjeseci prije početka pandemije koronavirusa.

Istinomer piše da originalni citat potiče iz jednog članka o HIV-u i AIDS-u iz 1996. godine, koji je napisao  aktivista i analitičar Džon Loritsen.

Rojtersov tim za provjeru činjenica je objasnio da Loritsen nigdje u tekstu ne govori da PCR testovi ne rade. On objašnjava da ova metoda identifikuje supstance kvalitativno a ne kvantitativno. Na taj način, PCR test otkriva genetske sekvence virusa, ali ne i same viruse.

Na sajtu američke Agencije za hranu i ljekove precizno je objašnjeno funkcionisanje testove koji se koriste tokom pandemije koronavirusa:

Molekularni testovi otkrivaju genetski materijal ili nukleinsku kiselinu koja se nalazi unutar virusnih čestica. FDA je odobrila molekularne testove za upotrebu u kliničkim laboratorijima i odobrila neke za upotrebu u POC okruženju. Većina molekularnih testova su testovi lančane reakcije polimeraze (PCR), koji se nazivaju i testovi pojačavanja nukleinske kiseline (NAAT). U PCR testiranju, mašina smještena u laboratoriji ili na POC, zavisno o testu, pokreće niz reakcija. Te reakcije prvo pretvaraju ribonukleinsku kiselinu (RNA) virusa, ako postoji, u deoksiribonukleinsku kiselinu (DNA), a zatim je pojačavaju (naprave milione kopija DNK); test zatim otkriva ovu DNK. Izvođenjem višestrukih ciklusa amplifikacije, PCR test može osjetiti čak i nizak nivo virusnog genetskog materijala u uzorku pacijenta, pa su ovi testovi obično vrlo osjetljivi (posebno laboratorijski PCR testovi).

Portparol za javno zdravlje u Engleskoj objasnio je za Rojters zašto se PCR testovi u Engleskoj koriste u velikoj mjeri:

“Molekularni dijagnostički testovi kao što je PCR, jesu zlatni standardni metodi za identifikaciju osoba sa aktivnom virusnom infekcijom, poput SARS-CoV- 2 (koja je uzrok bolesti kovid-19). Ovi testovi su brzi i daju rezultate u realnom vremenu”.

Zbog netačnih informacija, ovim objavama dajemo ocjenu manipulacija činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Srbin.info: Manipulisanje činjenicama Nasa borba: Manipulisanje činjenicama Onlinevesti: Manipulisanje činjenicama