Pronalazač PCR testa nikada nije tvrdio da je njegov izum beskoristan

2462

Keri Malis, izumitelj PCR testova, konstantna je tema medija od početka pandemije koronavirusa i testiranja na Covid19. Samim tim, Malis i njegov izum tema su i manipulatora na društvenim mrežama, čije dezinformacije nalaze put do medija.

Tako i tekst o tome da je  Malis, izumitelj PCR testa i dobitnik Nobelove nagrade, svojevremeno  govorio o tome kako njegov test ne može da se koristi za dijagnostiku virusa i dalje kruže društvenim mrežama i regionalnim portalima.

Ovaj tekst objavili su portali Srbin Info, Naša Borba i Onlinevesti.net.

U tekstovima se navodi:

Međutim, istina je su ove riječi parafrazirane, istrgnute iz konteksta i pripisane Nobelovcu, koji je preminuo u avgustu 2019, nekoliko mjeseci prije početka pandemije koronavirusa.

Istinomer piše da originalni citat potiče iz jednog članka o HIV-u i AIDS-u iz 1996. godine, koji je napisao  aktivista i analitičar Džon Loritsen.

Na sajtu američke Agencije za hranu i ljekove precizno je objašnjeno funkcionisanje testove koji se koriste tokom pandemije koronavirusa:

Portparol za javno zdravlje u Engleskoj objasnio je za Rojters zašto se PCR testovi u Engleskoj koriste u velikoj mjeri:

Zbog netačnih informacija, ovim objavama dajemo ocjenu manipulacija činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Srbin.info: Manipulisanje činjenicama Nasa borba: Manipulisanje činjenicama Onlinevesti: Manipulisanje činjenicama