Jugoslavija i epidemije: Variola vera uvezena iz Azije, nisu je donijeli Tito i Brant

2176

Pandemija koronavirusa, spekulacije o vakcini, jačanje antivakcinaškog pokreta, pored dezinformacija o Covidu, vode i ka stvaranju dezinformacija i manipulacijama događajima koji su daleko iza nas.

Na ovaj način nedavno se pokrenula priča i epidemiji malih boginja, odnosno čuvene variola vere, koja je 1972. godine pogodila Jugoslaviju.

Tako se na društvenim mrežama tvrdi da su ovu bolest u Jugoslaviju donijeli njen tadašnji lider, Josip Broz Tito i tadašnji kancelar Njemačke Vili Brant.

Epidemija ove bolesti pogodila je Jugoslaviju 1972. godine, odnijela je, u periodu od 16. februara do 11. aprila, 35 života, njome je tada zaraženo 175 osoba, zvaničnisu podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

Prema zvaničnom dokumentu, dostupnom na sajtu SZO, naslovljenom „Epidemiološki aspekti malih boginja u Jugoslaviji“, koji potpisuju S. Litvinjenko, B. Arsić i S. Borjanović, utvrđeno je da je ovu bolest na prostor tadašnje Jugoslavije donio izvjesni Ibrahim H, koji je bio na hadžiluku, sa još 24 hodočasnika sa ovih prostora. Posjetio je sveta islamska mjesta u blizini Basre i Bagdada, gdje su tada primijećni slučajevi zaraze, i vratio se u selo Danjane na Kosovu, gdje se 15. februara 1972. godine razbolio. On je, stoji u dokumentu, u decembru 1971. vakcinisan protiv ove bolesti. Konstatuje se i da na njegovom tijelu nije zabilježena post-vakcinacijska lezija, odnosno ožiljak od vakcine.

„Svi epidemološki podaci ukazuju da je Ibrahim H donio male boginje u Jugoslaviju. Na koži nije bilo kliničkih dokaza, ali su serološki nalazi potvrdili epidemiološku dijagnozu“, kaže se u dokumentu na sajtu SZO.

Takođe, netačna je i tvrdnja da virus „prepoznaje i keba isključivo Jugoslovene“, što dokazuje i dokument Univerziteta Džon Hopkins, u kojem se navodi da je u gradu Kulna, u Bangladešu, takođe zabilježena epidemija iste godine kada i u Jugoslaviji.

Posljenji slučaj ove bolesti zabilježen je, prema podacima američkog Centra za kontolu i prevenciju bolesti, u Somaliji 1977. godine.  SZO je pobjedu protiv malih boginja proglasila u maju 1980. godine.

S obzirom na činjenice da se variola vera nije širila samo u Jugoslaviji, da je slučajeva bilo i prije i poslije epidemije u Jugoslaviji, ova objava dobija ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere