Vakcina još nije u upotrebi, ali je teoretičari zavjere već opisuju kao neuspješnu

1170

Kako se bliži trenutak kada će svijetu konačno biti dostupna vakcina protiv koronavirusa, antivakseri i negatori koronavirusa širom svijeta su sve vredniji i ne prestaju sa širenjem zabluda i teorija zavjere.

Portal Srbin.info objavio je 25. novembra tekst

a objavljen je i na njihovoj Facebook stranici. U tekstu, koji je izvorno objavljen na jednom njemačkom portalu, iznosi se više spornih tvrdnji, a prva se odnosi na pouzdanost PCR testova:

Prvo, iako se iz objave na portalu Srbin.info može zaključiti da ovaj citat o vezi između rastućeg broja COVID slučajeva i broja ciklusa pripada Entoniju Faučiju, jednom od vodećih članova američkog tima za borbu protiv koronavirusa, ovo ipak nijesu njegove riječi. Radi se o konstataciji autora teksta na njemačkom portalu (Jon Rappoport), a ne o Faučijevim riječima.

Drugo, tvrdnja da uvećanje broja ciklusa iznad 34 vodi do lažno pozitivnih rezultata, takođe nije utemeljena, jer je broj ciklusa od početka sprovođenja testova utvrđen protokolima Svjetske zdravstvene organizacije, kako je objašnjeno i na fektček platformi FactCheckNI.

Još jednom ćemo podsjetiti na to kako funkcioniše PCR test, koji predstavlja najpoželjniji metod ispitivanja dijagnoze COVID-19 koja se koristi svuda u svijetu i koji je jedan od najbržih i najtačnijih laboratorijskih metoda za otkrivanje koronavirusa koji uzrokuje COVID-19. 

Virusi sadrže genetski materijal – dezoksiribonukleinsku kiselinu (DNK) ili ribonukleinsku kiselinu (RNK). Virus koji uzrokuje COVID-19 sadrži samo RNK i širi se infekcijom zdravih ćelija koje počinju da stvaraju kopije virusa. Da bi otkrili virus koji uzrokuje COVID-19, naučnici prvo moraju da pretvore RNK u DNK pomoću procesa koji se naziva „obrnuta transkripcija“, a iz razloga što se samo DNK može kopirati, što je ključni dio načina na koji PCR proces funkcioniše.

Uzorak se uzima iz djelova tijela u kojima se virus sakuplja – nos ili grlo. Uzorak se potom tretira hemikalijama kako bi se uklonile supstance kao što su proteini i masti, dok ne ostane samo genetski materijal – DNK, RNK. Uzorak će sadržati genetski materijal osobe i, ako postoji, RNK virusa. RNK se zatim obrnuto transkribuje u DNK. Uzorak se dodaje fragmentima DNK koji će, ukoliko je virus prisutan, umnožiti virusnu DNK. Uzorak se zatim stavlja u PCR mašinu. Mašina kruži kroz temperature koje zagrijevaju i hlade uzorak da bi pokrenula hemijske reakcije koje će dovesti do toga da ciljna virusna DNK, ako postoji, stvori svoju identičnu kopiju. Svaki ciklus će dovesti do udvostručenja količine virusne DNK, pa će drugi ciklus stvoriti četiri puta veću količinu virusne DNK, treći ciklus osam puta više, itd. Proces obično prolazi kroz 40 ciklusa, što će stvoriti milijarde kopija bilo kog lanca virusne DNK u uzorku. Kako se prave nove kopije virusne DNK, one oslobađaju fluorescentnu boju, koju osoba koja sprovodi test može u realnom vremenu da nadgleda. Kada se dostigne određeni nivo fluorescencije, to onome koji sprovodi test govori da je virusna RNK bila prisutna u originalnom uzorku. Broj ciklusa potrebnih da bi se virus mogao identifikovati poznat je kao prag ciklusa (Ct).

Tabela dostupnih protokola Svjetske zdravstvene organizacije iz Kine, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Hong Konga i Njemačke pokazuje da je maksimalan broj ciklusa 40, a mnogi čak kažu da je Ct od 38, 39 ili 40 dvosmislen rezultat. Testovi koje je sproveo Nacionalni institut za javno zdravlje Velike Britanije gdje je Ct bio preko 40 nijesu uopšte notirani kao validni. Kako se pozitivan test prijavljuje samo kada je Ct 40 ili niži, to znači da se ni u Velikoj Britaniji, a ni bilo gdje drugo test sa više ciklusa ne bi smatrao pozitivnim. Dakle, rastući broj COVID slučajeva nema nikakve veze sa povećanjem broja ciklusa, jer protokoli ne ukazuju ni na kakvo povećanje iznad 40, naprotiv.

U tekstu je predstavljena i navodna strategija kojom će se vakcina prikazati lažno efikasnom, a za nju nema nikakvih dokaza, i u ovom trenutku ju je nemoguće i dokazati i opovrgnuti, budući da se radi o periodu koji tek predstoji. Ipak, u pokušaju da se navodna strategija prikaže kao izvjesna i bez alternative, saopštene su i neke netačne tvrdnje.

Naime, u tekstu piše da se veliki broj ljudi sa uobičajenim bolestima sličnim gripu, zapaljenjem pluća i drugim uobičajenim plućnim infekcijama, trenutno označavaju kao „kovid“, a što će, navodno, biti promijenjeno sa primjenom vakcine i pripisano njenom dejstvu. Navodi se i da trenutno „milioni takozvanih slučajeva COVID-a imaju već neka postojeća oboljenja“, koji su zapravo stvarni uzroci bolesti i smrti.

Iako su ovakve teorije rasprostranjene od samog početka epidemije, u posljednje vrijeme su opet postale aktuelne na društvenim mrežama, naročito kroz pogrešno interpretirane tvrdnje da je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) neprimjetno ažurirao svoje podatke o COVID-19 „priznajući da je samo 6% od svih  američkih smrtnih slučajeva stvarno umrlo od COVID-19. Ovakvi su navodi netačni, jer su preostalih 94% slučajeva bili slučajevi komorbiditeta (postojanje dva ili više bolesti kod pacijenta). Ovo ne isključuje COVID-19, već ga kombinuje sa drugim bolestima, koje često pokreće sam koronavirus. Na isto ukazuju i podaci nacionalnih nadležnih institucija za javno zdravlje, uključujući i crnogorsku, koje svakodnevno izvještavaju o smrtima koje su posljedica komplikacija izazvanih koronavirusom.

Takođe, u gotovo svim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije se kaže da su naročito rizične grupe stariji ljudi, kao i oni sa hroničnim bolestima, poput kardiovaskularnih, respiratornih ili dijabetesa. Ovo svakako ne znači da će osobe koje imaju neku od ovih bolesti nužno i umrijeti ukoliko se zaraze koronavirusom, ali već postojeće bolesti svakako mogu otežati oporavak u slučaju infekcije.

U tekstu se navodi i da će, u sklopu ove strategije, definicija COVID-19 slučajeva biti izmijenjena, kako bi se, opet, lažno prikazalo da je vakcina efikasna. Ipak, definicija sumnjivih, potencijalnih i potvrđenih COVID slučajeva, što je u nadležnosti Svjetske zdravstvene organizacije, nije mijenjana od avgusta i zasad nema nikakvih naznaka da bi se to moglo desiti. 

Kroz čitav tekst, kao i u njegovom zaključku, dovodi se u pitanje efikasnost vakcine i govori o njenom „navodnom“ uspjehu. Koronavirus je do sada odnio više od 1,4 miliona života. Efikasan i pouzdan lijek u liječenju bolesti ne postoji, već svjetski medicinski radnici, do pronalaska i odobrenja vakcine, apeluju na preventivne mjere koje će spriječiti širenje virusa i zarazu. Vakcina je, u ovoj situaciji, jedino zaista efikasno oružje u borbi sa virusom. Za sada, u Sjedinjenim Američkim Državama se dvije vakcine pominju kao najuspješnije i 95% efikasne protiv koronavirusa. I Rusija tvrdi da je njihova vakcina efikasna i bezbjedna i poziva na masovnu proizvodnju.

Javnosti nijesu dostupni nikakvi podaci o navodnim strategijama i skrivenim namjerama iza plasiranja i upotrebe vakcine i svi ovakvi neutemeljeni navodi se mogu samo tretirati kao teorija zavjere i manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Srbin.info: Manipulisanje činjenicama,Teorija zavjere