Za požare krive klimatske promjene a ne vlade, UN nemaju „Plan zaliha i kontrole“

1746

Nakon gotovo svake prirodne katastrofe u svijetu, društvene mreže preplave razni video snimci i postovi, u kojima se tvrdi da je sve što se dešava godinama planirano, te da su milioni ljudi, kolateralna šteta u ratovima koje vode moćne organizacije.

Tako je na Fejsbuku , uz veliki broj komentara, video koji „otkriva“  pozadine požara i „zle planove“ velikih organizacija, podijeljen gotovo dvije hiljade puta.

Na početku videa postavlja se pitanje „da li se sve zemlje u svijetu prskaju opasnim elementima za izazivanje požara“, uz tvrdnju da Ujedinjene  nacije vrše inspekciju opreme za teror.  Kao primjer navode se prošlogodišnji požari u Australiji.

Teorija o zaprašivanju, odnosno „kemtrejlsima“ je jedna od najrasprostranjenjijih teorija zavjere kroz istoriju.

Naše kolege iz portala Faktograf analizirale su ovu teoriju i objasnile zbog čega iza aviona ostaju tragovi na nebu.

Objašnjeno je da su te “zastrašujuće” pruge po nebu formirane od leda, da ih stvara susret toploga i vlažnoga zraka s hladnim, te da je čak moguće po vremenskim uslovima predvidjeti gdje će nebo koji dan biti više išarano crtama, a gdje manje.

Međutim istina je prilično jednostavna. Krajem prošle godine, požari u Australiji koji su zabrinuli čitav svijet izbili su zbog suša i ekstremno visokih temperatura, i još jednom su pokazali upravo suprotno od onog što teoretičari zavjere tvrde, a to je da čovjek ne može kontrolisati moć prirode.

Australiju obično zahvataju požari u ljetnjim mjesecima a ovog puta počeli su ranije zbog kombinacije ekstremnih vrućina i suša. Na to je ukazano i u Volstrit žurnalu, gdje su objavljeni navodi stručnjaka za klimu s univerziteta u Melburnu da uzroci požara – visoka temperatura i suša – postaju češći s klimatskim promjenama.

Takođe, činjenica je da je prošle godine toplotni talas u Australiji obarao rekorde u visini temperature,  koji se obično pomjeraju za dio stepena, ali su u 2019. godini  premašeni i za nekoliko stepeni.

U drugom dijelu  spornog video snimka pojavljuje se i Rosa Koire, autorka knjige „Iza zelene maske: UN Agenda 21“, koja godinama unazad tvrdi da se iza  UN-ovog dokumenta  “Plan održivog razvoja 2030” krije Agenda 21, potpisana u Brazilu još 1992. godine, a kojom se navodno žele popisati i kontrolisati, sva ljudska bića na svijetu.

Međutim na sajtu Ujedinjenih nacija, piše da je  Agenda 21 sveobuhvatan akcioni plan koji će organizacije sistema Ujedinjenih nacija, Vlade i glavne grupe preduzeti na globalnom, nacionalnom i lokalnom nivou u svakoj oblasti u kojoj čovjek utiče na  životnu sredinu. 

Kada je Agenda za održivi razvoj do 2030. godine u pitanju, na sajtu Savjeta Evrope je pojašnjeno da je ona  pokrenuta na samitu UN-a u Njujorku, 2015. godine te da ima za cilj zaustavljanje siromaštva u svim oblicima.

Objavljeni video sadrži niz tvrdnji koje se ne potkrepljuju nikakvim dokazima, propraćene su nasumičnim snimcima, i klasičan su primjer sadržaja koji dobija ocjenu Teorija zavjere.

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere