Mnoge teorije o vakcinama do sada su našle put do publike, od onih koje djeluju vjerodostojno, do onih apsolutno nevjerovatnih.

U jednoj objavi na Fejsbuku pojavilo se poređenje i tvrdnja:

Tehnika koja se koristi za pravljenje vaxxxcine za zivinu je sledeca:

U oplodjena jajima ubacuje se virus, jaja se zatim inkubiraju i prije nego sto ce pilici da se izlegnu, 19 ili 20 dana, jaja se otvaraju i fetusi se melju zajedno sa hemijskim jedinjenjima navedenim u tekstu. Tako spremljen buljon spreman je za dalju upotrebu punjenjem bocica i dalju distribuciju.

Tehnologija je ista i za humanu upotrebu. Sto znaci da se mljeveni fetusi spremaju u bocice mijesani sa jos nekim sadrzajima.

Autor ove tvrdnje vjerovatno se poziva na jednu od vakcina za živinu, koja pripada porodici – multivalentnih. To su vakcine koje u jednoj dozi sadrže zaštitu od više vrsta virusa koji napadaju živinu. Donekle je tačno da se jaja živine koriste za istraživanja i proizvodnju vakcina, ali taj proces je daleko od onog opisanog. Teško da se “fetusi melju”, a dobijena tečnost stavlja u prodaju za prevenciju bolesti.

Multivalentnu vakcinu proizvodio je i Veterinarski zavod Zemun: Porivirol-4. Na jednom forumu ispisan je njen sastav i dejstvo:

“Vakcina Polivirol-4® je inaktivisana četvorovalentna uljna vakcina. Sadrži imunogene sojeve adenovirusa 127, virusa Newcastle bolesti i infektivnog bronhitisa umnoženih na kokošijim embrionima, kao i imunogeni soj Gumboro bolesti umnožen u kulturi tkiva pilećih embrioniranih fibroblasta.Virusi su inaktivisani beta-propiolaktonom i emulgovana u uljnom adjuvansu. Vakcina u jednoj dozi (1 ml) sadži najmanje 2000 HA jedinica adenovirusa 127; 109,25 EID50 virusa Newcastle bolesti, soj La Sota; 106,25 EID50 virusa infektivnog bronhita, soj H52 i 106,50 TCID50 virusa Gumboro bolesti, soj PBG-98.

Dejstvo: Stvaranje aktivnog imuniteta kod kokošaka na Sindrom pada nosivosti, Newcastle bolest, infektivni bronhitis i Gumboro bolest.”

U drugom dijelu teze dolazimo do one, apsolutno nevjerovatne tvrdnje – da se vakcine za ljudsku upotrebu kreiraju uz pomoć “mljevenih fetusa”. O tako suludim teorijama već smo pisali. Sastojci vakcina protiv koronavirusa su poznati i o njima smo, takođe, pisali. Jedna od njih, Fajzer-Biontek, kako stoji na sajtu američke Federalne uprave za ljekove i hranu, sadrži:

“Vakcina Fajzer-Biontek COVID-19 uključuje sledeće sastojke- mRNA, lipidi ((4-hidroksibutil) azandiil) bis (heksan-6,1-diil) bis (2-heksildekanoat), 2[(polietilen glikol) -2000] -N, N-ditetradecilacetamid, 1,2-distearoil-sn-glicero-3-fosfoholin i holesterol), kalijum hlorid, monobazni kalijum fosfat, natrijum hlorid, dvobazni natrijum fosfat dihidrat i saharoza.”

Kako u toj, tako ni u ostalim vakcinama nema tragova “mljevenih fetusa”.

U prilog cijelom ovom narativu treba dodati i to da se stranica koja je podijelila objavu bavi isključivo širenjem teorija zavjere, lažnih vijesti i neprovjerenih informacija o vakcinama, ratu u Ukrajini, kemtrejlsima…

Ova objava dobija ocjene lažna vijest i pseudonauka.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ocjenu “Pseudonauka” dobija medijski izvještaj koji pokušava da određena mišljenja, stavove, vrijednosti ili nalaze dobijene nenaučnim metodom, predstavi kao naučna otkrića ili činjenice.  U ovakvim izvještajima često se pogrešno ili manipulativno interpretiraju postojeća naučna istraživanja, ili se poziva na istraživanja koja nisu u skladu sa naučnom provjerom i utvrđivanjem činjenica.