Uvođenje 5G mreže njeni protivnici su iskoristili da plasiraju putem društvenih mreža, medija, blogova i drugih kanala komunikacije razne teorije zavjere, lažne vijesti i dezinformacije o toj tehnologiji.

Neke od raširenih teorija su da peta generacija tehnologije mobilnih mreža izaziva smrt, sterilitet, ubija ptice, pa do poslednje da je uzročnik pojave COVID-19.

Ni Crna Gora nije pošteđena ovih dezinformacija, pa je tako u prvoj sedmici aprila na internet platformi Peticija.online pokrenuta peticija protiv uvođenje 5G mreže, i njen autor je potpisan kao Nebojša Krgović. Peticiju je podijelio veliki broj korisnika društvenih mreža, i u trenutku pisanja teksta peticiju je potpisalo nešto preko 2.000 građana. Peticiju je prenio i PVportal.

U njoj  se navodi:

Peticija sadrži i video snimak  pod nazivom 5G mreža – Video koji će vas zamisliti, a koji govori o navodnim štetnostima ove tehnologije. Video sa skoro 800.000 pregleda objavio je YouTube kanal FES TV. Taj kanal ima brojne sadržaje sa teorijama zavjere.

Britanski Fullfact je ovu dezinformaciju o smrti ptica raskrinkao još u avgustu 2019. godine, i od holandskih institucija dobio potvrde da ptice u toj državi nijesu uginule od 5G mreže.

Ovaj portal za provjeru činjenica  navodi da je oko 300 ptica nađeno u parku u Hagu u oktobru 2018. godine, ali da tada u tom gradu nije bilo 5G  testiranja. To im je potvrdilo Ministarstvo ekonomije i klimatske politike Holandije.

SZO je na svom sajtu  objasnila da nije primijećen nijedan negativni štetni uticaj bežične tehnologije na zdravlje građana. Ta međunarodne organizacija radi procjenu zdravstvenog rizika od izlaganja radiofrekvencijama i  koji uključuje 5G tehnologiju. Procjenu će objaviti 2022. godine.

Sadržaj peticije protiv uvodjenja 5G mreze u Crnoj Gori ocjenjujemo kao lažnu vijest, jer ptice u Holandiji nijesu uginule zbog posledica koje je izazvalo  testiranje 5G mreže. Peticija je uklonjena sa zvaničnog sajta, a PVportalu dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ocjenu prenošenje lažnih vijesti  dobijaju medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj drugog medija, a koji sadrži lažnu vijest. Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijest. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni drugim negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje takvih sadržaja.

PVportal: Prenošenje lažnih vijesti | Peticije online: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti