Uvođenje 5G mreže njeni protivnici su iskoristili da plasiraju putem društvenih mreža, medija, blogova i drugih kanala komunikacije razne teorije zavjere, lažne vijesti i dezinformacije o toj tehnologiji.

Neke od raširenih teorija su da peta generacija tehnologije mobilnih mreža izaziva smrt, sterilitet, ubija ptice, pa do poslednje da je uzročnik pojave COVID-19.

Ni Crna Gora nije pošteđena ovih dezinformacija, pa je tako u prvoj sedmici aprila na internet platformi Peticija.online pokrenuta peticija protiv uvođenje 5G mreže, i njen autor je potpisan kao Nebojša Krgović. Peticiju je podijelio veliki broj korisnika društvenih mreža, i u trenutku pisanja teksta peticiju je potpisalo nešto preko 2.000 građana. Peticiju je prenio i PVportal.

U njoj  se navodi:

“Instalacija 5G mreže uz benefite od bržeg protoka informacija donosi mnogo više negativnih stvari – u zemljama u kojima je već instalirana 5G mreža pojavile su se brojne posledice i tokom samog testiranja 5G – u Holandiji na stotine ptica palo sa neba i uginulo jer se koristi spektar frekvencija koje nijesu podobne ni po zdravlje ljudi, ni po zdravlje prirode. Preko 400 potpisanih radova iz oblasti medicine, nauke, zaštite životne sredine i dr”

Peticija sadrži i video snimak  pod nazivom 5G mreža – Video koji će vas zamisliti, a koji govori o navodnim štetnostima ove tehnologije. Video sa skoro 800.000 pregleda objavio je YouTube kanal FES TV. Taj kanal ima brojne sadržaje sa teorijama zavjere.

Britanski Fullfact je ovu dezinformaciju o smrti ptica raskrinkao još u avgustu 2019. godine, i od holandskih institucija dobio potvrde da ptice u toj državi nijesu uginule od 5G mreže.

Ovaj portal za provjeru činjenica  navodi da je oko 300 ptica nađeno u parku u Hagu u oktobru 2018. godine, ali da tada u tom gradu nije bilo 5G  testiranja. To im je potvrdilo Ministarstvo ekonomije i klimatske politike Holandije.

“U postu na fejsbuku je iznijeta tvrdnja da je pokušaj testiranja 5G mreže u Holandiji  doveo do toga da je uginulo 297 ptica u parku u Hagu. 5G nije  tada testirana u Hagu. Istraživači iz Prirodnjačkog muzeja u Roterdamu i univerziteta Vageningen uradili su 15 obdukcija. Na osnovu unutrašnjih povreda ptica, istraživači su zaključili da su vjerovatno umrle od udara u objekte velikom silom. Tačan razlog zašto ptice udaraju u objekte nije poznat, ali univerzitet sugeriše da uzrok toga može biti panika koja je izazvana zbog lova na sove ili drugog poremećaja. Univerzitet je potvrdio da je zvanični uzrok smrti krvarenje kao posledica trauma, ali testovi su takođe pokazali tragove toksina iz sjemenki bobica koje se jedu. Ali, nije poznato da li su toksini igrali ulogu u njihovoj smrti”, objašnjava Fullfact.

SZO je na svom sajtu  objasnila da nije primijećen nijedan negativni štetni uticaj bežične tehnologije na zdravlje građana. Ta međunarodne organizacija radi procjenu zdravstvenog rizika od izlaganja radiofrekvencijama i  koji uključuje 5G tehnologiju. Procjenu će objaviti 2022. godine.

“5G ili peta generacija, najnovija je tehnologija bežičnih mobilnih telefona, koja je prvi put široko razvijena 2019.godine. Očekuje se da će 5G povećati performanse i širok spektar novih aplikacija, uključujući jačanje e-zdravstva (telemedicina, daljinski nadzor, telehirurgija). Do danas i nakon mnogo izvedenih istraživanja, nijedan štetan uticaj na zdravlje nije uzročno povezan sa izlaganjem bežičnim tehnologijama. Zaključci u vezi sa zdravljem izvedeni su iz studija koje su rađene u cijelom radio spektru, ali do sada je samo nekoliko studija obavljeno na frekvencijama koje će koristiti 5G.” objašnjava SZO.

Sadržaj peticije protiv uvodjenja 5G mreze u Crnoj Gori ocjenjujemo kao lažnu vijest, jer ptice u Holandiji nijesu uginule zbog posledica koje je izazvalo  testiranje 5G mreže. Peticija je uklonjena sa zvaničnog sajta, a PVportalu dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ocjenu prenošenje lažnih vijesti  dobijaju medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj drugog medija, a koji sadrži lažnu vijest. Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijest. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni drugim negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje takvih sadržaja.

PVportal: Prenošenje lažnih vijesti | Peticije online: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti