Nakon što su se jedni protiv koronavirusa borili sodom bikarbonom i limunom, drugi tvrdili da crkvena zvona imaju ljekovita svojstva, nedavno smo „saznali“ i da tamjan ubija koronavirus.

Portal Volim Podgoricu objavio je 7. aprila tekst „DR IVO ĐURIŠIĆ TVRDI: Tamjan ubija koronu“, u kom preonosi Đurišićeve ocjene da epidemije koronanavirusa ne bi bilo u Crnoj Gori da su litije povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, u organizaciji Srpske pravoslavne crkve, nastavljene:

Tvrdnje Đurišića o tamjanu se zaista mogu i čuti u emisiji Srpske TV, od 34. minuta.

U Srbiji su Đurišićevu izjavu prenijeli portali Alo, Novosti, Izazov, Kurir, Svetionik, Pravda, Espreso, Srbija24, Srbin info, Novi centar.

Teorija o ljekovitim svojstvima ove aromatične smole u kontekstu pandemije koronavirusa je prvi put plasirana 14. marta, sa najviših instanci Srpske pravoslavne crkve, kada je patrijarh Irinej za srpski list Alo tvrdio da tamjan šiti od koronavirusa.

Iako ovakvu teoriju pobijaju naučni medicinski radovi i stručnjaci, koji objašnjavaju da tamjan (Boswellia serrata) suzbija mikrobe, odnosno bakterije i gljivice, kao i da ima antimikrobno dejstvo tek pri velikim koncentracijama i u obliku esencijalnih ulja.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije su, nakon izbijanja pandemije, više puta ponavljali smjernice i uputstva za građane u cilju sprečavanja širenja korona virusa, navodeći kao najefikasnije fizičku distancu i ličnu higijenu, prvenstveno pranje ruku, bez pominjanja dejstva bilo kakvih drugih sredstava, uključujuči i tamjan. I iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore svakodnevno pozivaju građane da se pridržavaju njihovih preporuka i uputstava, bez pominjanja tamjana kao korisnog sredstva u borbi protiv koronavirusa.

Objave medija kojima se promovišu ljekovita svojstva tamjana kad je u pitanju COVID-19, ocjenjujemo kao pseudonauku. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji pokušava da određena mišljenja, stavove, vrijednosti ili nalaze dobijene nenaučnim metodom, predstavi kao naučna otkrića ili činjenice. U ovakvim izvještajima često se pogrešno ili manipulativno interpretiraju postojeća naučna istraživanja, ili se poziva na istraživanja koja nisu u skladu sa naučnom provjerom i utvrđivanjem činjenica.

Portal Espreso i Portal Kurir objavili su ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovali prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 28.01.2021.

Edit: 08.02.2021.

Volim Podgoricu: Pseudonauka | Alo: Pseudonauka | Novosti: Pseudonauka | Izazov: Pseudonauka | Kurir: Pseudonauka,Demantovano | Pravda: Pseudonauka,Demantovano | Espreso: Pseudonauka,Demantovano | Srbija 24: Pseudonauka,Demantovano | Srbin.info: Pseudonauka,Demantovano | Novi Centar: Pseudonauka,Demantovano