Mediji su ponovo izviještavali o još uvijek neprovjerenoj i neodobrenoj kombinaciji ljekova za tretman pacijenata zaraženih koronavirusom…

Portal Forward objavio je 24. marta intervju sa ljekarom Vladimirom Zelenkom, u kojem govori o uspješnom liječenju pacijenata oboljelih od COVID-19, i to kombinacijom ljekova hidroksihlorokvina, antibiotika azitromicina i cinkovog sulfata.

Forward navodi da je eksperimentalni program ovog ljekara, koji tvrdi da je svojim liječenjem uspio da više od 500 simptomatskih pacijenata drži van bolnice, prekinut u utorak ujutro, ali da je tokom popodneva istog dana, nakon intervencije Bijele kuće, ponovo pokrenut.

Vijest o uspjehu u tretmanu zaraženih koronavirusom već postojećim ljekovima, za koji je ovog puta zaslužan Vladimir Zelenko, objavili su i 8. aprila regionalni portali Srpsko ujedinjenje, Alo, Srbija danas, Informer, Republika, Vestinet, Krstarica, Sputnjik, Telegraf, Intermagazin, Glas javnosti, RTV Bijeljina.

Neki od naslova u ovim objava su bili:

Srpsko ujedinjenje

Alo

Srbija danas

Informer

Republika

Sputnjik

Ovi mediji su se, prilikom objavljivanja informacije, pozvali na njemački dnevnik Bild i intervju koji je Zelenko dao tom listu, a koji je sa sajta lista izbrisan. Da je intervju bio objavljen, pokazuje i post od 7. aprila na zvaničnoj Facebook stranici Bilda, koji je takođe obrisan, ali ga je moguće pronaći Google pretragom, uz sada nepostojeći link i opis „Od skoro hiljadu pacijenata, nula smrtnih slučajeva nakon liječenja!“.

Dva lijeka koje Zelenko koristi u tretmanu pacijenta, hidroksihlorokvin i azitromicin, postali su poznati javnosti nakon pogrešnih tvrdnji američkog predsjednika Donalda Trampa da je američka Agencija za ljekove (FDA) odobrila primjenu ova dva lijeka u liječenju bolničkih pacijenata zaraženih koronavirusom. Pošto su Trampovi saradnici, ali i predstavnici FDA objasnili da se radi tek o nadi i želji američkog predsjednika da svijet konačno dobije lijek za zaražene pacijente, uz napomenu da je ispitivanje u toku, doktor Vladimir Zelenko je javno istupio i podijelio svoje procjene u vezi sa tretmanom pacijenata koktelom ljekova koji uključuje i hidroksihlorokvin.

Zelenko je 23. marta uputio otvoreno pismo Trampu, u kom navodi da je razvio sistem liječenja koji je dao samo pozitivne rezultate, bez navođenja dokaza koji bi potkrijepili takve njegove tvrdnje. I u intervjuu za Forward, koji će biti objavljen dan kasnije, Zelenko priznaje da je njegov protokol „nov i neprovjeren i da je prerano procijeniti njegovu dugoročnu efikasnost“. On, međutim, tvrdi da je rizik čekanja potvrde efikasnosti ovog protokola veći, sa čim, kako navodi američki Snopes u svojoj analizi, zdravstveni stručnjaci baš i nijesu saglasni.

Oni objašnjavaju da se hidroksihlorokvin (koji je derivat sličnog, starijeg lijeka hlorokvina) koristi prije svega za liječenje malarije, a da lijek ima manje specifična antivirusna svojstva, koja bi ga činila potencijalno relevantnim u borbi protiv koronavirusa. Uloga antibiotika azitromicina u liječenju virusne infekcije poput COVID-19 ne bi bila nova niti neobična, budući da, generalno, virusne infekcije često proizvode infekcije koje su bakterijske prirode.

Međutim, i nakon Trampovih tvrdnji – da bi kombinacija ova dva lijeka mogla biti prekretnica u liječenju, koja potiče od francuske studije koju stručnjaci osporavaju – američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorio je da još uvijek nema podataka na osnovu kliničkih ispitivanja da se ova dva lijeka mogu koristiti za zaštitu ili liječenje infekcije koronavirusom.

Tekstovima medija koji su izvijestili o još uvijek neprovjerenoj i neodobrenoj kombinaciji ljekova za tretman pacijenata zaraženih koronavirusom dajemo ocjenu “pristrasno izvještavanje”. Ovu ocjenu dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktere prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju.

Ovakve medijske izvještaje uglavnom prati i vrlo emocionalan način pisanja. Oni mogu i ne moraju biti netačni, ali po pravilu ne prikazuju cijelu sliku i sve strane priče, već predstavljaju samo one činjenice koje odgovaraju preferiranom narativu.

Pozivamo medije da se uzdrže od objavljivanja neprovjerenih ili nepotvrđenih informacija koje promovišu teorije da se uzimanjem jednog, ili više ljekova, mogu uspješno liječeti pacijenti zaraženi koronavirusom.

Srpsko ujedinjenje: Pristrasno izvještavanje | Alo: Pristrasno izvještavanje | Srbija danas: Pristrasno izvještavanje | Informer: Pristrasno izvještavanje | Republika.rs: Pristrasno izvještavanje | Vesti net: Pristrasno izvještavanje | Krstarica: Pristrasno izvještavanje | Sputnik: Pristrasno izvještavanje | Telegraf: Pristrasno izvještavanje | Inter magazin: Pristrasno izvještavanje | Glas javnosti: Pristrasno izvještavanje | RTV BN: Pristrasno izvještavanje