O teorijama zavjera o kemtrejlsima pisali smo nadugo i naširoko, a sada imamo priliku da čitamo reciklirani narativ – da se jedna od najmoćnijih vlada na svijetu direktno bavila sipanjem hemikalija sa neba.  

Na Fejsbuku ponovo kruži narativ: (1, 2

Bijela kuća godinama trovala čovječanstvo? 

Jednu od objava prati i opis:  

Ameri su zlo, uništitelji prokleti, odavno nas truju sve više i jače. 

Na jednom hrvatskom portalu još 2011. objavljen je tekst pod naslovom: Razotkriven tajni projekt/ Bijela kuća godinama trovala čovječanstvo? 

U tekstu se navodi:  

“Trebalo je punih 16 godina kako bi Bijela kuća potvrdila nagađanja o postojanju tajnog programa, kojim se manipulira atmosferom pomoću aviona koji na nebu ostavljaju trag te se, kada padnu na zemlju, pretvaraju u paučinu.  

Time je dokazano kako nas već godinama neobilježeni avioni truju različitim otrovnim supstancama.  

Znanstvenici Bijele kuće priznali su kako se atmosfera ‘tretira’ solima Braija, aluminijevim dioksidom i drugim otrovnim spojevima. Ono što nisu priznali jest činjenica da su ti spojevi opasni za ljudsko zdravlje.  

Paučina koju avioni ostavljaju na zemlji nakon pada sadrže nanovlakna koja se vežu na žive organizme i mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.” 

I to je sve. Nikakav dokaz za ove tvrdnje ne postoji, nikakav dokument koji bi potkrijepio pomenute tvrdnje. Ni kolege iz Faktografa nijesu uspjele do istih doći. Jedino pokriće za priču je fotografija neba isparanog bijelim tragovima, koji upućuju na teorije o kemtrejlsima. 

Tekst je, dakle, iz 2011, ali je ponovo oživio. A, živ je bio i 2022. i 2023.(1, 2) kada se masovno dijelio. Zanimljivo je i to što se u nekim objavama tvrdi da je tekst objavio hrvatski RTL, iako link vodi do potpuno drugog sajta.  

Sličnim tvrdnjama bavili smo se i ranije, kada smo ukazali da Bijela kuća nije priznala postojanje kremtrejlsa.  

Takođe, analizirali smo i netačne tvrdnje da je španska vlada prskala svoje građane hemijskim jedinjenjima u okviru tajnog programa UN-a, da NATO truje Srbe iz vazduha… 

Sporne objave dobijaju ocjene – lažna vijest i reciklaža. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja. 

In this article