Teorije zavjere o iznenadnoj smrti u 87. godini života

626

Poznate ličnosti koje se upokoje, u posljednje nekolike godine često su na meti dezinformatora i njihova smrt se dovodi u vezu sa vakcinacijom. Srpski epidemiolog dr Radmilo Petrović umro je u 87-oj godini i stavljen je u isti kontekst.

U nekim objavama je podijeljena Petrovićeva fotografija, uz cinične navode:

Veliki zagovarač pelcovanja dece……!!! Ode IZNENADA….!!!

Autor aludira na to da je Petrovićeva smrt na neki način povezana sa vakcinacijom.

Vijest o smrti prenio je RTS. U njihovom tekstu se navodi se:

“Kao epidemiolog pratio je sve vakcine na različitim statističkim, epidemiološkim i terenskim ispitivanjima. Doktorirao je na epidemiologiji velikog kašlja 1977. Godine. Bio je zadužen za dijagnostiku epidemije velikih boginja, jedne od najsmrtonosnijih bolesti sa kojom se susrelo čovečanstvo.”

Vjerovatno je bogata karijera ovog epidemiologa, a koja je usko bila vezana za vakcinaciju, poslužila kao motiv za dezinformaciju.

Petrovićev sin, Miodrag, dao je izjavu za Kurir i rekao:

“Preminuo je 23 novembra. Iznenađeni smo, jer on nije bio bolestan. Nije ni pucao od zdravlja, ali opet to su te godine. Lepo je živeo, ništa mu nije falilo. Imao je samo pritisak i reumu – rekao nam je Miodrag i dodao:  Taj dan je loše spavao i legao je da odrema i nije se probudio. Otišao je na brzinu, što se kaže.”

Miodrag Petrović nije rekao šta je tačno uzrok smrti njegovog oca. Svakako nije rekao da vakcina ima veze sa tim, a kako se smrt u 87. godini života ne može smatrati iznenadnom u doba kada se ljudski vijek procjenjuje na 71 godinu, ova objava dobija ocjenu teorija zavjere.

Ova objava dobija ocjenu – teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article