“Moždana magla obično je stanje u kome se osjećamo rastreseno, teško se sjećamo nekih stvari i imamo problema sa fokusiranjem. Uobičajeni uzroci moždane magle uključuju doživljavanje stresa ili tuge, prolazak kroz fazu perimenopauze (kod žena) i iscrpljenost. Ali manje poznato je da ono što jedemo može dovesti do ovog stanja” – kaže se na jednom sajtu posvećenom zdravlju.  

Međutim, ako je vjerovati nekim korisnicima društvenih mreža, moždanu ili “kognitivnu” maglu kao i niz ostalih zdravstvenih tegoba izaziva nešto drugo: (1, 2, 3

Upozorenje!  
Ovo je mali 5G mobilni toranj. Signali koje emituje ovaj toranj štetni su za ljude, životinje i biljke. 
Štetni učinci mogu se dogoditi na udaljenosti do nekoliko stotina metara od ovog uređaja. 
Izloženost može rezultirati: 
Glavobolja 
Nesanica 
Kognitivna magla 
Umor 
Buka u ušima 
Problemi s vidom 
Problemi sa srcem 
Simptomi slični gripu 
Problemi s mišićima i živcima. 

Međutim, kao što smo pisali nebrojeno puta, nema dokaza da 5G mreža izaziva zdravstvene tegobe. Makar Svjetska zdravstvena organizacija nije naišla na dokaze te vrste. Na sajtu SZO piše:  

“Do danas, i nakon mnogo sprovedenih istraživanja, nijedan štetan uticaj na zdravlje nije uzročno povezan sa izlaganjem bežičnim tehnologijama. Zaključci u vezi sa zdravljem izvučeni su iz studija sprovedenih u cijelom radio spektru, ali do sada je sprovedeno samo nekoliko studija na frekvencijama koje će koristiti 5G… Pod uslovom da ukupna izloženost ostane ispod međunarodnih smjernica, ne očekuju se posljedice po javno zdravlje.” 

Da nema dokaza da 5G negativno utiče na zdravlje pisali su i USA Today, Rojters, Full Fact
 
USA Today kaže da nema dokaza da 5G utiče na imuni sistem:  

“Tvrdnja da ‘EMF zračenje iz 5G ima i da će imati ogroman uticaj na vaš imuni sistem’ je netačna i neumjesna”, rekao je u mejlu dr Marvin Ziskin, profesor radiologije i medicinske fizike na Medicinskom fakultetu Univerziteta Templ. Ziskin je dodao da je ta tvrdnja „bez ikakvog naučnog opravdanja“.  

Rojters i Full Fact takođe ističu da nema dokaza da se 5G može dovesti u vezu sa zdravstvenim tegobama, naročito tako teškim kao što su “kognitivna magla”, krvarenje iz nosa ili nepravilan rad srca. 

 5G je posljednja generacija mobilne mreže, koja omogućava neviđene brzine u onlajn svijetu i za koju se očekuje da će doprinijeti svjetskoj ekonomiji u izosu od 13 triliona dolara do 2035.  

Sporne objave dobijaju ocjenu – teorija zavjere.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article