Rusija nema zakon o pravu žene da ubije silovatelja u samoodbrani

1930

Nasilje nad ženama opet se našlo u fokusu regionalnih medija ali i društva u cjelini. Čak i ova tema, oko koje bi svakako cijelo društvo trebalo da bude saglasno, uspijeva da napravi podjele, kako u shvatanju tako i u izvještavanju o seksualnom nasliju nad ženama.

Portal Preduzetnica.me objavio je tekst pod nazivom „Žena ima pravo da ubije čovjeka koji su je silovao“ u kojem se tvrdi da je predsjednik Rusije Vladimir Putin to omogućio ženama kako bi se obračunao sa silovateljima.

U tekstu se navodi:

“Ruskinje će od sada, slobodno moći da ubiju čovjeka koji pokuša da ih siluje i to će se automatski tretirati kao reakcija u samoodbrani, pri čemu ta žena neće zakonski ni na koji način odgovarati za taj čin. Vladimir Putin je nedavno najavio rat silovateljima i pedofilima, istakavši da su ti povratnici koji konstantno čine zlodjela “sramota ruskog pravosuđa”. Ubrzo zatim, donešen je prijedlog zakona o doživotnoj kazni za one sa takvim prekršajima (pedofile i silovatelje), a njegov prijedlog je prihvaćen. Putin je novinarima kratko objasnio novi zakon: “Biće im kazna svaki dan kad se budu družili sa drugim zatvorenicima”. Očekivalo se da će rusko pravosuđe s doživotnom kaznom ovdje stati, ali nisu. Novi zakon o pravu silovane žene da ubiju silovatelja naišao je na odobravanje Ruskinja upravo zbog činjenice da je silovanje zločin koji je u Rusiji postao svakodnevna pojava. Zakon je uglavnom naišao na odobravanje javnosti”

Ovaj tekst je objavljen na portalu u rubrici kolumne 18.januara ove godine. Tvrdnje koju su navedene nijesu potkrijepljene nijednim relevatnim dokazom, već je to proizvoljni stav autora.

Isti sadržaj objavio je i portal Borba.

Pretragom se ne može se nađi nijedan tekst na bilo kojem relevantnom ruskom ili svjetskom portalu, a koji sadrži informacije da je u Ruskoj federaciji donijet zakon o pravu silovane žene da ubije silovatelja u samoodbrani, niti da je Putin izjavio da će silovateljima biti kazna svaki dan kad se budu družili sa zatvorenicima.

U Krivičnom zakonu Rusije u poglavlju 7 koje se odnosi na zločine protiv ličnosti član 131 uređuje pitanje silovanja i njime je definisano da se za to djelo može dobiti kazna od minimalne tri godine pa do doživotne robije što zavisi od toga da li silovanje pod prijetnjom, da li je grupno silovanje jedne osobe, da li je silovanje osobe koja je maloljetna.

Krivični zakon Rusije je dopunjen 2012. godine i tada je u njega uvršten institut „nužne odbrane“  (član 37, poglavlje 8) kojim se predviđa da neko ko je napadnut neće se krivično goniti u slučaju da ubije napadača čija je radnja bila povezana sa nasiljem koje je opasno po život branioca. Uz to, odredbe ovog člana se odnose na sve osobe, a nigdje se ne navodi da se odnosi samo na žene.

Senzacionalistička lažna vijest da ženama u Rusiji zakon dozvoljava da ubiju silovatelja u samodbrani stara je nekoliko godina. Prema dostupnim podacima portal Pravda je u julu 2016. godine izvijestio da je „Putin donio još neviđeni zakon“ po kome će žene u Rusiji moći da ubijaju silovatelje, a o istom zakonu koji je „oduševio mnoge žene“ pisao je portal Novi.ba.

Na našem govornom području o ovom nepostojećem zakonu mogu se naći i objave na društvenim mrežama iz jula 2018.godine.

Ova vijest koja je stara nekoliko godina pojavila se prošlog mjeseca par dana nakon što je Blic objavio intervju sa srpskom glumicom Milenom Radulović koja je poznatog učitelja glume Miroslava Aleksića optužila za silovanje.

Osim Putina, i Vladi Indije pod rukovodstvom Narendre Modija su pripisivano da je uvrstila u svoj krivični zakonik ovu odredbu o čemu je pisao tim za provjeru činjenica indijskog portala “Indiatimes“ koji je utvrdio da je u pitanju lažna vijest.

Taj portal u tekstu objavljenom u decembru  2019. godine navodi da se ta lažna vijest koja ženama omogućava ubistvo silovatelja pojavila na društvenima mrežama i da se putem tih mreža širila.

O netačnim tvrdnjama da je Putin odobrio novi zakon koji dozvoljava ženi da u samoodbrani ubije silovatelja pisale su kolege iz Istinomjera i Faktografa.

Ovaj slučaj ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Takođe, ova objava dobija i ocjenu “recikLAŽA”.

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja.

Preduzetnica: Lažna vijest,Reciklaža Borba: Lažna vijest,Reciklaža