SARS-CoV-2 jeste virus i ima više mutacija

2271

Teorije zavjere o koronavirusu, strukturi, porijeklu virusa, već duže od godinu dana od kada se pojavio, ne prestaju. Štaviše, kako vrijeme prolazi one su se intenzivirale, pa se gotovo svakodnevno mogu pronaći nove objave koje ukazuju na to da su ljudi i dalje skloni da vjeruju u nedokazivo.

Jedna od njih je i nedavna objava na fejsbuku u kojoj se navodi da kovid nije virus.

Ipak, da COVID-19 izaziva virus SARS-CoV-2 potvrdilo je više relevantnih izvora, među prvima i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

SZO, takođe, potvrđuje da virus mutira.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u brošuri o koronavirusu navodi da se da je koronavirus (COVID-19) je bolest koju uzrokuje virus koji se može prenositi sa osobe na osobu.

Nacionalna služba za informisanje o javnom zdravlju Australije navodi da koronavirusi čine veliku porodicu virusa koji mogu da izazovu čitav niz bolesti.

The Pharmaceutical Journal, ugledni britanski časopis koji se bavi medicinom u svojoj definiciji o COVID-19 navodi da SARS-CoV-2 pripada porodici jednolančanih RNK virusa poznatih kao koronavirus, uobičajena vrsta virusa koja pogađa sisare, ptice i gmizavce.

Naučnica Džons Hopkins instituta Lauren M. Sauer u tekstu za Johns Hopkins Medicine navodi da su koronavirusi vrsta virusa.

Imajući u vidu da su sve relevantne medicinske organizacije ocijenili da koronavirus jeste virus, ovu objavu ocijenili smo kao teoriju zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere