SARS-CoV-2 jeste virus i ima više mutacija

2586

Teorije zavjere o koronavirusu, strukturi, porijeklu virusa, već duže od godinu dana od kada se pojavio, ne prestaju. Štaviše, kako vrijeme prolazi one su se intenzivirale, pa se gotovo svakodnevno mogu pronaći nove objave koje ukazuju na to da su ljudi i dalje skloni da vjeruju u nedokazivo.

Jedna od njih je i nedavna objava na fejsbuku u kojoj se navodi da kovid nije virus.

Kovid nije virus i ne mutira, to je toksin – bojni otrov, koji napada sve organe. Jer je u toku biološki rat za istrebljenje stanovništva. Kada shvatite to možda se digne 7 milijardi stanovnika protiv stotinu – hiljadu satanističkog smeća ljudskog da ih satru i da prestane ovo silovanje zdravstveno, mentalno, ekonomsko!!!

Ipak, da COVID-19 izaziva virus SARS-CoV-2 potvrdilo je više relevantnih izvora, među prvima i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

“Koronavirusna bolest (COVID-19) je zarazna bolest koju uzrokuje novootkriveni koronavirus. Viru se širi prvenstveno kapljicama pljuvačke ili ispuštanjem iz nosa kada zaražena osoba kašlje ili kija, pa je važno da vežbate i respiratorni bonton (na primer, kašljanjem u lakat) – navodi Svjetska zdravstvena organizacija.

SZO, takođe, potvrđuje da virus mutira.

“Varijacija virusa je definisana prisustvom opsega od 14 mutacija koje rezultiraju promjenama aminokiselina i tri brisanja. Neke od ovih mutacija mogu uticati na prenosivost virusa na ljude” navodi SZO.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u brošuri o koronavirusu navodi da se da je koronavirus (COVID-19) je bolest koju uzrokuje virus koji se može prenositi sa osobe na osobu.

Nacionalna služba za informisanje o javnom zdravlju Australije navodi da koronavirusi čine veliku porodicu virusa koji mogu da izazovu čitav niz bolesti.

“Tu spadaju obična prehlada, kao i ozbiljnije bolesti poput SARS (teški akutni respiratorni sindrom), MERS (bliskoistočni respiratorni sindrom) i novija koronavirusna bolest (COVID-19)” navodi Health direct.

The Pharmaceutical Journal, ugledni britanski časopis koji se bavi medicinom u svojoj definiciji o COVID-19 navodi da SARS-CoV-2 pripada porodici jednolančanih RNK virusa poznatih kao koronavirus, uobičajena vrsta virusa koja pogađa sisare, ptice i gmizavce.

Naučnica Džons Hopkins instituta Lauren M. Sauer u tekstu za Johns Hopkins Medicine navodi da su koronavirusi vrsta virusa.

“Koronavirusi su vrsta virusa. Postoji mnogo različitih vrsta, a neke uzrokuju bolesti. Novoidentifikovani koronavirus, SARS-CoV-2, izazvao je svjetsku pandemiju respiratornih bolesti, nazvanu COVID-19”, navodi Sauer.

Imajući u vidu da su sve relevantne medicinske organizacije ocijenili da koronavirus jeste virus, ovu objavu ocijenili smo kao teoriju zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere