Šala prerasla u lažnu vijest: Brigadni general nije podnio ostavku zbog Đokovića

1167
azov-lazna-vijest

Srpski teniser i prvi reket svijeta Novak Đoković našao se nedavno u centru skandala kada je Vlada Australije uoči održavanja Australian Opena odlučila da mu zabrani da zvanično uđe u zemlju zbog papiroloških problema, a sve vezano za stroge kovid mjere koje su na snazi u Australiji.

Ovakva odluka izazvala je revolt kod brojnih fanova Đokovića širom svijeta, a protesti su iskazivani na razne načine, od društvenih mreža pa sve do ulica Melburna. Iako su cijelu situaciju oko Đokovića konstantno pratile tenzije, pojedini korisnici društvenih mreža iskoristili su istu kako bi na šaljiv način skrenuli pažnju na taj događaj.

Naime, na jednom Tviter nalogu pojavila se satirična vijest o tome kako je australijski brigadni general dao ostavku zbog načina na koji se njegova zemlja ophodi prema Đokoviću.

Ipak, u ovoj objavi pojedini korisnici fejsbuka nijesu prepoznali satiru, već su krajnje ozbiljno shvatili ono što je napisano u šaljivom tonu.

O tome svjedoče i objave sa različitih profila.

„Australski brigadni general Mojt Egadjo  #heroj #junak #pametnomdosta“, glasi opis jedne od objava.

Da korisnici fejsbuka nisu jedini koji su se „upecali“ na pomenutu šalu, svjedoči i govor Srđana Đokovića, Novakovog oca, koji je u svom govoru podijelio informaciju, ne shvatajući da je riječ o šali.

Vraćajući se na Tviter objavu u kojoj je prvobitno plasirana šala o navodnoj ostavci brigadnog generala, lako uočavamo detalje koji nedvosmisleno govore o tome da je riječ o satiričnoj objavi, čiji autor vjerovatno nije mogao naslutiti da će doživjeti ovakvu ekspanziju.

Naime, čitajući samo ime generala (Mojt Egadjo), većini je bilo jasno o čemu je riječ, a ako je to nekome promaklo, tu je i fotografija na kojoj se ne nalazi nikakav brigadni general, već čuveni američki glumac Stiv Karel, čija slika potiče iz serije „Space force“.

Naivni korisnici društvenih mreža, kao i otac Novaka Đokovića za kratko vrijeme našli su se u rubrikama zabave brojnih regionalnih portala koji su izvještavali o komičnom ishodu satirične objave sa Tvitera.

Do sada smo se mnogo puta uvjerili u to da nije rijetkost da satira i šala prerastu u ozbiljne dezinformacije i lažne vijesti, a tako je nesumnjivo bilo i ovoga puta, kada su pojedini korisnici sa fejsbuka dijelili fotografije glumca Stiva Karela tvrdeći da je on zapravo australijski general koji je podnio ostavku zbog Novaka Đokovića.

Upravo zbog toga pomenuti fejsbuk postovi dobijaju ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.