Srbi nijesu oteli i ispekli dva kengura u znak odmazde zbog Novaka Đokovića

667

Spor između Vlade Australije i jednog od najboljih svjetskih tenisera Novaka Đokovića u vezi njegove vize i nastupa na teniskom turniru Australian Open, već danima puni stupce svjetskih medija.

Taj događaj poslužio je za plasiranje i izmišljenih tekstova koji su završili na društvenim mrežama, a koji je podijelio portal Ibalkan u članku sa naslovom:

U tekstu se dalje navodi:

Objavu na društvenoj mreži prati i fotografija na kojoj šest muškaraca okreće dvije životinje na ražnju.

Ovu priču najprije je objavio portal Worldgreynews.

Portal Worldgreynews poznat je po mješavini  lažnih i istinitih informacija, a na njemu se može naći opcija da neko kreira lažnu vijest sa nekom šaljivom konotacijom u koju će dodati fotografije, naslove, tekst…

Prema pisanju portala MediaBiasFactCheck, Worldgreyews je poznat kao generator lažnih vijesti, dok prave vijesti objavljuje na početnoj stranici iz vjerodostojnih izvora, kao što je Sky News.

Upravo se uz tekst, koji se odnosi na priču o kengurima, nalazi logo CNN-a.

MediaBiasFactCheck navodi da je Worldgreyews osnovan 2017. godine i da mu je domen anonimno registrovan u Srbiji.

Pošto je riječ o izmišljenom događaju da su oteta i ispečena dva kengura iz zoološkog vrta u Kanadi, ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu  dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.