Srbi nijesu oteli i ispekli dva kengura u znak odmazde zbog Novaka Đokovića

835

Spor između Vlade Australije i jednog od najboljih svjetskih tenisera Novaka Đokovića u vezi njegove vize i nastupa na teniskom turniru Australian Open, već danima puni stupce svjetskih medija.

Taj događaj poslužio je za plasiranje i izmišljenih tekstova koji su završili na društvenim mrežama, a koji je podijelio portal Ibalkan u članku sa naslovom:

“Užasne slike iz Kanade: Šest Srba oteli dva kengura iz  zoološkog vrta i ispekli ih na ražnju u znak odmazde za  Đokovića (foto)

U tekstu se dalje navodi:

„Šest muškaraca iz područja Hamiltona optuženo je za provalu u zoološki vrt u Torontu (Kanada) i ubistvo dva rijetka, zapadna siva kengura. Muškarce je uhapsila regionalna policija Hamiltona Wentwortha nakon što su se na društvenim mrežama pojavile fotografije muškaraca kako peku dvije rijetke životinje na lokalnom nogometnom igralištu.

Objavu na društvenoj mreži prati i fotografija na kojoj šest muškaraca okreće dvije životinje na ražnju.

Ovu priču najprije je objavio portal Worldgreynews.

Portal Worldgreynews poznat je po mješavini  lažnih i istinitih informacija, a na njemu se može naći opcija da neko kreira lažnu vijest sa nekom šaljivom konotacijom u koju će dodati fotografije, naslove, tekst…

Prema pisanju portala MediaBiasFactCheck, Worldgreyews je poznat kao generator lažnih vijesti, dok prave vijesti objavljuje na početnoj stranici iz vjerodostojnih izvora, kao što je Sky News.

„Među stvarnim pričama su lažne vesti koje su kreirali korisnici. Primarna svrha sajta je da natjera ljude da kreiraju lažne vesti koje izgledaju stvarno i da ih podijele sa prijateljima na društvenim medijima. Korisnici čak mogu uključiti i logotipe CNN-a, Sky News i BBC-ja kako bi dodatno prevarili ljude“, prenosi MediaBiasFactCheck.

Upravo se uz tekst, koji se odnosi na priču o kengurima, nalazi logo CNN-a.

MediaBiasFactCheck navodi da je Worldgreyews osnovan 2017. godine i da mu je domen anonimno registrovan u Srbiji.

Pošto je riječ o izmišljenom događaju da su oteta i ispečena dva kengura iz zoološkog vrta u Kanadi, ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu  dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.