Samoljepljivi papir predstavljen kao lažne registarske oznake

U poslednje vrijeme svjedoci smo da se u Crnoj Gori dešava veliki broj protesta. Vrlo često širom zemlje imamo priliku da vidimo grupe nezadovoljnih građana koji na razne načine izražavaju nezadovoljstvo, a to se najčešće odvija u auto-kolonama. Poslednji u nizu protesta sa kojima je javnost upoznata, jeste okupljanje  građana u mjestu Bogetići kod Nikšića, …

1142

U poslednje vrijeme svjedoci smo da se u Crnoj Gori dešava veliki broj protesta. Vrlo često širom zemlje imamo priliku da vidimo grupe nezadovoljnih građana koji na razne načine izražavaju nezadovoljstvo, a to se najčešće odvija u auto-kolonama.

Poslednji u nizu protesta sa kojima je javnost upoznata, jeste okupljanje  građana u mjestu Bogetići kod Nikšića, koji  vrše blokadu saobraćaja dok im predstavnici vlasti ne ispune određene zahtjeve.

Uoči pomenute blokade čiji je početak zakazan za 12 časova, na portalima i društvenim mrežama pojavila se fotografija  dvije ženske osobe, koje sudeći prema prvobitnim natpisima, posjeduju veći broj lažnih registarskih oznaka i mijenjaju ih na vozilima.

Pomenute tvrdnje uz fotografiju, najprije je objavio portal In4s.net.„Na dostavljenoj fotografiji se vidi da raspolažu velikim broj lažnih tablica te da iste mijenjaju na automobilima koje koriste za učešće na skupovima i blokiranje saobraćaja. Кo im je izdao tablice i zašto MUP danima ćuti na sve veće zloupotrebe u njihovom resoru?“, navodi se u članku.

Slične informacije objavio je i portal volimpodgoricu.me:, doduše u formi pitanja:

“Da li se radi o zamjeni tablica, i stavljanju lažnih, kako bi se izbjegla identifikacija učesnika, kao i odakle fizičkom licu pregršt registarstkih tablica, pitanje je za Upravu policije.”

Tvrdnja o „lažnim tablicama koje se zamjenjuju na autima“, može se pročitati i na  portalima  Informer.rs, Pogled.me, Srbija danas…

Pored portala, ovu informaciju su podijelile i pojedine stranice na Fejsbuku.„Fašisti mijenjaju tablice na auta kako bi mogli da prave nerede“, stoji u opisu ove objave uz poziv autora da Ministarstvo unutrašnjih poslova(MUP) ispita slučaj.

Ipak, da nije riječ o lažnim registarskim tablicama, i da njima ne zamjenjuju originalne tablice koje stoje na automobilu, potvrđuje predsjednica Opštinskog odbora Liberalne partije Nikšić, Jelena Marković, koja je jedna od dvije ženske osobe koje se nalaze na fotografiji.„Ispred Liberalne partije, već nekoliko godina unazad imamo urađene samoljepljive tablice sa nikšićkim oznakama, a na kojima piše Nikšićki liberali, i koje ja i moji članovi koristimo kada idemo na skupove, proteste. Dakle, uvijek reklamno na svojim tablicama postavimo papirne samoljepljive kako bi napravili dobru fotografiju, ili da bi predstavili svoju partiju”, kazala je Marković za Antenam.net, u čijem članku se nalazi i fotografija samoljepljivog papira u obliku tablica.

Istu izjavu Marković je dala i portalu Vijesti, koji je objavio fotografiju gdje se vidi da originalne tablice nijesu zamijenjene, već preko njih stoji ranije pomenuta naljepnica sa oznakom Liberalne partije.

Imajući u vidu izjavu Jelene Marković, kao i fotografije koje je priložila, a koje su objavili portali Antena Mm i Vijesti, dolazimo do zaključka da osobama sa fotografije niko nije izdao lažne tablice, već se radi o običnim naljepnicama, a njima, takođe, ne zamijenjuju originalne registarske oznake koje stoje na automobilu. Zbog svega toga navode sa portala In4s, Informer, Pogled i Srbija danas kao i objave sa fejsbuka, iste sadržine, ocjenjujemo kao dezinformacije.

Ocjenu dezinformacija dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Objavu portala Volim Podgoricu ocijenili smo kao pristrasno izvještavanje.

Ocjenu “Pristrasno izvještavanje” dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju.

Portal In4s objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

IN4s: Dezinformacija,Demantovano | Volim Podgoricu: Dezinformacija,Pristrasno izvještavanje,Demantovano | Informer: Dezinformacija,Pristrasno izvještavanje,Demantovano | Pogled: Dezinformacija,Pristrasno izvještavanje,Demantovano | Srbija danas: Dezinformacija,Pristrasno izvještavanje,Demantovano | Viralne objave: Dezinformacija,Pristrasno izvještavanje,Demantovano

edit: 14.4.2021.

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

12/04/2021

Ocjena:

Dezinformacija
In this article