Sale u Francuskoj prazne zbog nedostatka vakcine, a ne odbijanja građana da je prime

1103

Dezinformacije o vakcinama počele su da se šire i prije nego su vakcine protiv COVID-19 odobrene za hitnu upotrebu, a početak vakcinacije dodatno je osnažio netačne tvrdnje.

Svakodnevno čitamo o navodnim posljedicama vakcinacije, čipovanju, globalnoj zavjeri da se vakcinama smanji populacija na planeti, a odnedavno i da stanovnici mnogih država odbijaju da se vakcinišu.

Jedna od takvih tvdnji nedavno je objavljena na Fejsbuku.

Uz fotografiju prazne stolice, pored koje stoji znak, na francuskom jeziku, da je u pitanju prostor za vakcinaciju stoji opis:

„PRAZNE SALE ZA VAKCINACIJU U FRANCUSKOJ!!! Francuzi u tolikoj meri odbijaju da prime va..kcinu da ovi šize! Francuzi vjeruju svojim najboljim doktorima DR RAULU i DR PERONU koji tvrde da su neželjeni efekti mnogo brojniji i opasniji od same bolesti!!!“

Fotografija jeste autentična i zabilježena u Francuskoj, ali svakako se ne odnosi na to da „Francuzi u tolikoj mjeri odbijaju da prime vakcinu“ da bi neko „šizio“.

Fotografiju je napravio foto-reporter Rojtersa, a ova, svjetski poznata agencija, iskoristila je za ilustraciju teksta o nedostatku vakcina.

Tekst u kojem se našla ova fotografija govori o penzionisanom učitelju, Renou Žoržu, koji je želio da se vakciniše, ali je obaviješten da mu je termin otkazan i da se može vakcinisati tek 10. marta.

„Evropa se suočava sa nedostatkom vakcine jer su Pfizer i Moderna privremeno usporili snabdijevanje, dok su iz kompanije AstraZeneca kazali da će smanjiti količine za EU u prvom kvartalu zbog problema u proizvodnji“, kaže se u Rojtersovom tekstu.

Dodaje se i da su pojedini centri za vakcinaciju morali biti zatvoreni jer su zalihe potrošene.

Ministar zdravlja Olivije Veran objasnio je da nije u pitanju otkazivanje vakcinisanja, već pomjeranje termina, a kao razlog je naveo da su dobili zalihe manje od očekivanih, te dodao da je otvaranje većeg broja centara za vakcinaciju rezurtiralo time da je bilo više zakazivanja nego doza vakcine u nekim od njih.

Francuski doktori Didje Raul i Kristijan Perone od ranije su poznati po dezinformacijama koje su širili vezano za COVID-19 i vakcinu.

S obzirom na to da je fotografija zloupotrijebljena kako bi se korisnici društvenih mreža naveli na pogrešan zaključak, ovu objavu ocijenili smo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Viralne objave: Manipulisanje činjenicama