Saudijski princ nije vrijeđao Bajdena, niti mu zabranio ulazak u državu 

940
saudijski-princ

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Džo Bajden, posjetio je sredinom jula Saudijsku Arabiju i tom prilikom domaćin mu je bio mladi prijestolonasljednik, saudijski princ, Muhamed bin Salman, kao i drugi zvaničnici. 

Kako je navedeno u saopštenju Bijele kuće, Džo Bajden i saudijski princ Muhamed bin Salman razgovarali su o značajnim pitanjima za stabilizovanje bileteralnih odnosa. Na sastanku je dogovoreno da mirovne snage napuste ostrvo Tiran u Crvenom moru, te otvaranje vazdušnog prostora za letove iz Izraela, a Saudijska Arabija iskazala je interesovanje da investira u novu tehnologiju koju predvode SAD, a koja bi trebalo da obezbijedi pouzdane 5G i 6G mreže. 

Međunarodni mediji bili su polarizovani povodom posljednje diplomatske posjete, a takođe su i regionalni mediji zauzeli svoj stav. 

Na portalu Nacionalist prenijet je tekst pod naslovom:

“Da ovog ološa na našoj zemlji više nema”: Saudijski princ ZABRANIO Bajdenu ulazak u zemlju!

U tekstu se navodi: 

„Prestolonaslednik Saudijske Arabije najavio je lične sankcije predsedniku Sjedinjenih Država. Ovaj čovek mi se smeši u lice, a iza leđa me optužuje za najstrašnije zločine. Kunem se da se nikada više neću rukovati sa Bajdenom i da neću poslovati sa njim. Štaviše, narediću da se ovaj ološ na našoj zemlji više nikada ne pojavi “, prenosi Al-Jazeera reči princa“. 

Nakon posjete je saopšteno da je Bajden inicirao razgovor o ubistvu novinara Vašington Post-a, Džamala Kašogija, 2018. godine u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu, a koji je bio kritičar kraljevske porodice Saudijske Arabije. Bajden je rekao da bin Salman tvrdi da nije odgovoran i ponovio je svoj raniji stav – da smatra da on snosi odgovornost za smrt novinara, prenijeli su mediji.. 

Iako je u spornom postu navedeno da je Al-Džazira prenijela informaciju da je nakon sastanka, Muhamed bin Salman odlučio da zabrani ulazak američkog predsjednika, analizirajući objave koje se odnose na taj susret, moguće je utvrditi da informacija nije tačna. 

Pretragom portala Al Džazira nije moguće naći ovakvu objavu niti navode saudijskog princa, kao ni u drugim svjetskim medijima, iako bi, svakako, vijest da je prestolonasljednik najavio sankcije za Bajdena i da ga je nazvao ološem svakako našla mjesta u udarnim vijestima.  

Analiziranu medijsku objavu smo ocijenili kao lažnu vijest. 

Ovu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.  

In this article