klimatske-promjene

Klimatske promjene su ponovo na udaru dezinformatora, koji tvrde da nas mediji obmanjuju, te da situacija nije ništa gora nego što je bila prije nekoliko godina ili decenija. Za to im služe skrinšotovi vremenskih prognoza, a cijela problematika, u njihovoj režiji, sastoji se – u boji mapa, sa kojih voditelji čitaju podatke.  

U postu na Fejsbuku se navodi:  

Strahovi su konjukturni, od njih se dobro živi… 

Narativ koji se pokuša progurati svodi se na to da su temperature ove godine nešto niže u odnosu na prije pet godina, ali da se crvenom bojom javnost dovodi u zabludu. Odnosno, da se prosječne temperature predstavljaju crvenom bojom kako bi se upozorilo na opasnost klimatskih promjena, dok su nešto više temperature prije nekoliko godina predstavljene zelenom bojom, odnosno da tada, navodno, to nije bio problem.  

Vremenska prognoza koja je predmet spornog posta potiče od njemačkog ARD-a. U pitanju su emisije iz juna 2017. i 2022

Istom temom bavile su se kolege iz Faktografa. U postu koji su oni analizirali, autor direktnije upućuje na “problem”: 

Nikad više ugodnog vremena u Njemačkoj kao te 2017. Ove godine Nijemci su izloženi katastrofalnim vrućinama nezapamćenim u povijesti  
 
Nekad je prognoza vremena bila samo prognoza vremena, danas je ona i pranje mozga, drill i programiranje željenim sadržajima 

U objašnjenju koje su mediji potražili od meteorološkog zavoda Velike Britanije, kao i BBC-ja, objašnjeno je da su mape promijenile boje kako bi, između ostalog, pomogle osobama koje imaju problema sa raspoznavanjem boja.  
 
Da je to slučaj, potvrdio je i meteorolog Ejdan MekGivern, koji kaže:  

Nažalost, stara mapa (koja je koristila mješavinu plavih, zelenih, narandžastih, crvenih) nije bila dostupna ljudima poput mene koji su daltonisti. 
 
Dakle, promijenili smo boje temperature da bismo olakšali mape ljudima koji su daltonisti poput mene 
 
To je to, nema zavjere. 

Istom temom bavili smo se nedavno, kada je problematizovana vremenska prognoza u Švedskoj. Tada se manipulisalo fotografijama, za koje se tvrdilo da su nastale 1986. i 2022., što nije tačno. Fotografije su bile iz 2016. i 2021., što ukazuje na to da ih je neko pokušao “prilagoditi” kako bi dao kredibilitet svojim navodima. Oni su se ispostavili netačnim.  

Što se tiče klimatskih promjena, o tome smo već govorili:  

Evropski servis za klimatske promjene Kopernikus tvrdi u izvještaju da je ljeto 2021. bilo najtoplije zabilježeno u istoriji Evrope. 

Ekstremne temperature izmjerene su na Siciliji – 48.8°C, što je novi evropski rekord, kao i 47°C u Španiji, što je novi nacionalni rekord. 

Koliko je situacija ozbiljna, govori i Sporazum za borbu protiv klimatskih promjena iz Pariza, koji je potpisalo oko 175 zemalja i Evropska Unija, koji se obavezuju na mjere kojima će se ograničiti rast temperature ispod 2°C. 

Kako tada, tako i sada, ova informacija dobija ocjenu – manipulisanje činjenicama.  

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article