sminkanje-rat-dezinformacija

Od kada je Ruska federacija prošle sedmice napala Ukrajinu, društvenim mrežama dijele se brojne fotografije i video snimci od kojih su neki istiniti, a neki lažni.

U jednoj od tih objava na Fejsbuku prikazan je video snimak na kome se vidi šminkerka koja lažnom krvlju šminka mladića i djevojku.

Objavu prati opis “za lažne medije” i njome se zapravo želi ukazati da mediji, koji kritikuju invaziju Ruske federacije na Ukrajinu, čitaocima  fabrikuju lažne informacije, odnosno koriste “šminkanje” o civilnim žrtvama u Ukrajini.

Ovaj video nema nikakve dodirne tačke sa aktuelnim dešavanjima u Ukrajini, gdje broj civilnih žrtava svakodnevno raste i u trenutku pisanja ovog teksta prešao je 2.000. 

Riječ o setu sa snimanja televizijske serije jedne ukrajinske producentske kuće. 

Na to je ukazano u jednom od komentara u toj objavi, u kome je  objašnjeno da je riječ o seriji “Contamin” producentske kuće Driu Production.

Pretragom na Fejsbuku dolazi se do podatka da je ta producentska kuća objavila informaciju 21.decembra prošle godine da im je ostalo još 90 minuta da snime seriju i da su do sada snimili tri sata i sedam minuta. Na Instagram nalogu producentska kuća je objavila jednominutni video sa snimanja serije.

Na Fejsbuk nalogu Driu Production je 17.februara 2021.godine podijelila fotografiju na kojoj se vidi isti mladić sa video snimka koga šminkaju lažnom krvlju u društvu dvije djevojke, a fotografija je sa snimanja serije što se navodi u objavi. Tu je navedeno da se šminkanje odigralo na snimanju u Kijevu.

Producent serije Harald Frenklin je na svom kanalu na Vimeo platformi  (sajt za postavljanje, razmjenu i pregled video snimaka) početkom februara ove godine podijelio video snimak koji se odnosi na seriju i u kome se može naći djevojka (5:30 minut) iz lažne objave na Fejsbuku. 

Ovu objavu su analizirale i naše kolege iz Istinomera.Iz svega analiziranog je jasno da dotični video nema nikakve veze sa aktuelnim ratnim dešavanjima u Ukrajini, već je riječ o pripremi za snimanje serije,  zbog čega objavu ocjenjujemo kao “dezinformaciju”.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija

In this article