Vježba, a ne blokada puta: Dezinformacijama do podizanja tenzija

1119

Tenzije u regionu postale su svakodnevnica za stanovnike svih država bivše Jugoslavije. U podizanju tih tenzija svoju aktivnu ulogu često imaju mediji i aktivističke stranice na društvenim mrežama koje svojoj publici netačno predstavljaju događaje.

To je slučaj i sa objavom portala Bunt, koji je objavio tekst naslovljen:

U tekstu se navodi:

 Ipak, opširnijeg izvještaja nije bilo.

Ova informacija krenula je sa bloga poslanika iz Republike Srpske, Nebojše Vukanovića, koji je to objavio na svom blogu.

Naveo je i da „nije poznato šta je razlog za akciju NATO grupa i da li se radi o vojnoj vježbi ili nečem drugom“ i pitao „zašto Dodik i vlast ne pošalju Žandarmeriju i Specijalnu policiju da otjeraju vojnike i trupe NATO-a s puta“.

Vukanović je, pitajući se o čemu se radi, bio u pravu. U pitanju je bila vježba koju je organizovao EUFOR.

Kako je izvijestio N1, u pitanju je bila vježba “Brzi odgovor 2021” koju organizuje EUFOR, a koja je najavljena nadležnim institucijama i javnosti, potvrđeno je u Policijskoj upravi Trebinje.

Zbog činjenice da trupe EUFOR-a jesu bile na putu pored Trebinja, ali i činjenice da se nije radilo o „NATO blokadi puta“, ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.