Vježba, a ne blokada puta: Dezinformacijama do podizanja tenzija

1408

Tenzije u regionu postale su svakodnevnica za stanovnike svih država bivše Jugoslavije. U podizanju tih tenzija svoju aktivnu ulogu često imaju mediji i aktivističke stranice na društvenim mrežama koje svojoj publici netačno predstavljaju događaje.

To je slučaj i sa objavom portala Bunt, koji je objavio tekst naslovljen:

„NATO trupe blokirale put Nikšić-Trebinje!“

U tekstu se navodi:

„Jake snage NATO-a i EUFOR-a blokirale su magistralni put Trebinje i Nikšić u kanjonu rijeke Trebišnjice između Lastve i Gorice. Veliki broj vojnika i vozila EUFOR-a i NATO-a blokirao je saobraćaj, kontrolišu vozila koja se puštaju naizmjenično da prođu jednom trakom svakih 15 do 20 minuta. Građani su iznenađeni i uznemireni jer ne znaju šta se događa“, navodi se u njihovom tekstu uz najavu da će uskoro o tome izvijesti opširnije.

 Ipak, opširnijeg izvještaja nije bilo.

Ova informacija krenula je sa bloga poslanika iz Republike Srpske, Nebojše Vukanovića, koji je to objavio na svom blogu.

„Priča se priča da Rusi dolaze a jake snage NATO-a i EUFOR-a blokirale su magistralni put Trebinje i Nikšić u kanjonu rijeke Trebišnjice između Lastve i Gorice. Veliki broj vojnika i vozila EUFOR-a i NATO-a blokirao je saobraćaj, kontrolišu vozila koja se puštaju naizmjenično da prođu jednom trakom svakih 15 do 20 minuta. Građani su iznenađeni i uznemireni jer ne znaju šta se događa“, naveo je Vukanović.

Naveo je i da „nije poznato šta je razlog za akciju NATO grupa i da li se radi o vojnoj vježbi ili nečem drugom“ i pitao „zašto Dodik i vlast ne pošalju Žandarmeriju i Specijalnu policiju da otjeraju vojnike i trupe NATO-a s puta“.

Vukanović je, pitajući se o čemu se radi, bio u pravu. U pitanju je bila vježba koju je organizovao EUFOR.

Kako je izvijestio N1, u pitanju je bila vježba “Brzi odgovor 2021” koju organizuje EUFOR, a koja je najavljena nadležnim institucijama i javnosti, potvrđeno je u Policijskoj upravi Trebinje.

„Iz policije su naveli da je vježba najavljena nadležnim institucijama i javnosti, te poručuju da građani nemaju razloga za zabrinutost. Inače, vježba “Brzi odgovor 2021” počela je jučer, a održavat će se do 1. oktobra. U ovih pet dana EUFOR će održati vježbe na području Mostara, Livna, Čapljine, Trebinja i Bileća. Iz EUFOR-a su naveli kako je cilj uvježbavanje pružanja podrške vlastima u Bosni i Hercegovini u održavanju sigurnog i zaštićenog okruženja“, objavio je N1.

Zbog činjenice da trupe EUFOR-a jesu bile na putu pored Trebinja, ali i činjenice da se nije radilo o „NATO blokadi puta“, ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.