Slučaj Aide Ćorović: Kad lažne vijesti vode ka nasilju 

613
slucaj-aide-corovic

Dezinformacije su štetne same po sebi. Kada vam neko da lažnu informaciju navodi vas na pogrešan zaključak ili postupak. Ipak, prava štetnost dezinformacija se ogleda u tome što pojedincima mogu promijeniti život i ugroziti ih, kao što je slučaj aktivistkinje iz Srbije Aide Ćorović.  

U Novom Sadu je krajem jula organizovan protest pod sloganom „Buna protiv mafije“. Protest je, kako su prenijele i objasnile naše kolege iz portala Fake news Tragač organizovan zbog nasilja nad učesnicima demonstracija protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana, a na njemu je došlo je do incidenta kada je nekolicina okupljenih aktivista ― među kojima i Aida Ćorović ― bacala farbu na prostorije Srpske napredne stranke.  

Fake news tragač je prenio i pisanje lokalnih medija da su okupljeni u tom momentu sa prostorija SNS sklonili zastave Srbije, za koje je Miran Pogačar, jedan od demonstranata, naveo da su u „sigurnim rukama“.  

Ipak, zastavama se često pokrivaju neistine, što se pokazalo u slučaju Aide Ćorović.  

Na Tviteru se pojavio nalog sa imenom Aide Ćorović na kojem je objavljena sljedeća poruka:  

Srbijanski tabloidi koji otvoreno napadaju one koji su protestovali u Novom Sadu objavili su da je na protestu pocijepana državna zastava Srbije.  

Portal Espresso je objavio naslov:  

Večernje novosti su prenijele navodni tvit Aide Ćorović u tekstu naslovljenom:  

U sve se, naravno, uključio i Informer koji je prenoseći isti tvit objavio:  

Sličan tekst objavio je i portal NSuživo.  

Akcija protiv aktivistkinje Aide Ćorović nastavljena je i na društvenim mrežama gdje su brojni korisnici dijelili tvit.  

Ovo su neki od primjera targetiranja aktivistkinje koja je, navodno, pocijepala srpsku zastavu nakon kojih su krenule salve uvreda pa čak i prijetnji smrću. 

Ipak, kako je i sama Aida Ćorović objasnila, tvit u kojem je ona „priznala“ da je pocijepala zastavu je lažan, kao i nalog sa njenim imenom i prezimenom.  

Dalje, iz Društva Koraci, objasnili su da je u pitanju lažni Tviter nalog.  

I poznati srpski fotograf Dragoljub Zamurović, koji je bio na licu mjesta, fotografijom je demantovao da je na protestu bilo cijepanja srpske zastave.  

Nakon prijetnji i uvreda, Ćorović je objavila da se konsultuje sa advokatom i najavila prijave.  

Pošto je jasno da Aida Ćorović nije cijepala srpsku zastavu, kao ni drugi učesnici protesta u Novom Sadu, objave koje su dovele do prijetnji smrću ovoj aktivistkinji ocijenili smo kao lažne vijesti.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article