Slučaj Aide Ćorović: Kad lažne vijesti vode ka nasilju 

1042
slucaj-aide-corovic

Dezinformacije su štetne same po sebi. Kada vam neko da lažnu informaciju navodi vas na pogrešan zaključak ili postupak. Ipak, prava štetnost dezinformacija se ogleda u tome što pojedincima mogu promijeniti život i ugroziti ih, kao što je slučaj aktivistkinje iz Srbije Aide Ćorović.  

U Novom Sadu je krajem jula organizovan protest pod sloganom „Buna protiv mafije“. Protest je, kako su prenijele i objasnile naše kolege iz portala Fake news Tragač organizovan zbog nasilja nad učesnicima demonstracija protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana, a na njemu je došlo je do incidenta kada je nekolicina okupljenih aktivista ― među kojima i Aida Ćorović ― bacala farbu na prostorije Srpske napredne stranke.  

Fake news tragač je prenio i pisanje lokalnih medija da su okupljeni u tom momentu sa prostorija SNS sklonili zastave Srbije, za koje je Miran Pogačar, jedan od demonstranata, naveo da su u „sigurnim rukama“.  

Ipak, zastavama se često pokrivaju neistine, što se pokazalo u slučaju Aide Ćorović.  

Na Tviteru se pojavio nalog sa imenom Aide Ćorović na kojem je objavljena sljedeća poruka:  

Pocepala sam zastavu Republike Srbije u Novom Sadu i pocepaću je opet! To je zastava ratnih zločina i genocida. Srbija nije zemlja samo Srbaveć svih građana Srbije i niko nam neće nametati zastavu koju ne želimo! Autonomija za Vojvodinu i Sandžak! STOP SRPSKOM SVETU!“ 

Srbijanski tabloidi koji otvoreno napadaju one koji su protestovali u Novom Sadu objavili su da je na protestu pocijepana državna zastava Srbije.  

Portal Espresso je objavio naslov:  

„GAĐAJU PROSTORIJE SNS-a I CEPAJU SRPSKU ZASTAVU Nasilnici i mrzitelji Srbije napravili haos u Novom Sadu (VIDEO)“ 

Večernje novosti su prenijele navodni tvit Aide Ćorović u tekstu naslovljenom:  

„UNIŠTITI SVE SRPSKO: Ovaj Tvit opisuje Aidino delovanje na protestima u Novom Sadu”

U sve se, naravno, uključio i Informer koji je prenoseći isti tvit objavio:  

„STOP SRPSKOM SVETU – Aida Ćorović se pohvalila CEPANJEM SRPSKE ZASTAVE pozivajući na SEPARATIZAM! Zakon kaže da bi mogla i da ROBIJA! 

Sličan tekst objavio je i portal NSuživo.  

Akcija protiv aktivistkinje Aide Ćorović nastavljena je i na društvenim mrežama gdje su brojni korisnici dijelili tvit.  

Aida Ćorović proslavlja skidanje i bacanje zastave Republike Srbije u Novom Sadu. 

AIDA ĆOROVIĆ I NJENA VELIKA SRAMOTA… 

Opet pitam da li je Aida Ćorović uhapšena i zašto nije?! Nije jer su svi oni deo iste ekipe A i DŽS marioneta”opozicija” i pozicija! 

Aida Ćorović je u Novom Sadu cepala srpsku zastavu. Ova baba odavno mrzi Srbiju i zagovara otcepljenje Raške oblasti od Srbije, jer smatra da je Srbija i tu počinila genocid nad muslimanima.  Baba odlepila i ne može da podnese da živi u Srbiji! Neka ide u Sarajevo ako joj smeta srpska zastava! 

Ovo su neki od primjera targetiranja aktivistkinje koja je, navodno, pocijepala srpsku zastavu nakon kojih su krenule salve uvreda pa čak i prijetnji smrću. 

Ipak, kako je i sama Aida Ćorović objasnila, tvit u kojem je ona „priznala“ da je pocijepala zastavu je lažan, kao i nalog sa njenim imenom i prezimenom.  

„Zastavu Srbije nisam ni vidjela, kamoli cijepala u Novom Sadu, tokom protesta “Bunom protiv mafije”, kazala je ona za list „Danas“. 

Dalje, iz Društva Koraci, objasnili su da je u pitanju lažni Tviter nalog.  

 “Od petka, kada se na društvenim mrežama pojavio sadržaj sa lažnog Tviter naloga pod imenom Aide Ćorović, u vezi sa protestom pod nazivom ‘Buna protiv mafije’ u Novom Sadu, ne stišava se orkestrirani govor mržnje. U toj lažnoj objavi stoji Aidino navodno priznanje da je na protestu pocijepala zastavu Srbije i da bi to učinila opet kao i da želi autonomiju za Vojvodinu i Sandžak, uz poruku Stop srpskom svetu! Lažni tvit koji se pojavio i u tabloidima i na desničarskim portalima pokrenuo je salvu uvreda, mržnje i direktnih prijetnji smrću Aidi Ćorović”, navedeno je u saopštenju Društva Koraci.  

I poznati srpski fotograf Dragoljub Zamurović, koji je bio na licu mjesta, fotografijom je demantovao da je na protestu bilo cijepanja srpske zastave.  

„Novi Sad – 28. juli 2022. godine Pošto su primitivci bliski ovoj vlasti slagali da je neko (Aida Ćorović) pocijepao zastavu Srbije na protestu nazvanom “Buna protiv mafije” održanom 28. jula 2022. godine u Novom Sadu, postavljam ovu fotografiju koju sam snimio kada je jedan od učesnika tog protesta skinuo zastavu da bi je sačuvao kako je slučajno ne bi uprljala boja koju su demonstranti bacali na izlog “omiljene” im sekte i njenih vrhovnika. U laži su kratke noge“, objasnio je Zamurović. 

Nakon prijetnji i uvreda, Ćorović je objavila da se konsultuje sa advokatom i najavila prijave.  

Pošto je jasno da Aida Ćorović nije cijepala srpsku zastavu, kao ni drugi učesnici protesta u Novom Sadu, objave koje su dovele do prijetnji smrću ovoj aktivistkinji ocijenili smo kao lažne vijesti.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article