predsjednik-amerike-deepfake

Ne prođe dugo prije nego što se na internetu pojavi nova informacija u kojoj je glavni protagonista predsjednik Amerike, Džo Bajden. On je imao dosta pehova, a pripisivana su mu i razna djela i nedjela. Do sada smo uspijevali da raskrinkamo takve navode i dokažemo da svijet ne izgleda onako kako bi, možda, dezinformatori željeli. Ovog puta Bajdena – oživljavamo.  

Na jednoj Fejsbuk stranici pojavio se naslov:  

Džo Bajden zapravo mrtav? (VIDEO)

U tekstu se navodi:  

Snimak objavljen na društvenoj mreži Tviter, u kojem se tvrdi da je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden ili mrtav ili da su ga zamenili dvojnici – bilo od krvi i mesa ili digitalni, pogledan je više od milion puta i postao je viralna senzacija. 

Osnova ovog teksta je teorija zavjere koja kruži internetom, a to je da je Bajdenovo pojavljivanje u medijima, u stvari grafički modifikovano. Autor tvita koji je zapalio društvene mreže, pita šta je u pitanju i kako Bajden izgleda različito na dva snimka snimljena u kratkom roku.  

Korisnici odgovaraju da je u pitanju CGI ili deepfake, odnosno tehnika putem koje je moguće “nalijepiti” nečiju glavu i imitirati glas i sve to predstaviti kao originalan sadržaj.  

Deepfake je do sada korišćen više puta kada su javne ličnosti u pitanju i malo je reći da je u pitanju diskutabilna i opasna tehnika. 

Zato je bosansko-hercegovački medij, kojim se bavimo, došao do pitanja da li je Bajden zapravo mrtav, a da ga je zamijenila kompjuterska grafika… 

“Oživljavanjem” Bajdena bavio se i BBC. U njihovom tekstu se navodi da su razlike između dva snimka jednostavno sadržane u rasvjeti koja je korišćena tokom snimanja. Teoretičari zavjere su se pitali i kako to da Bajden nije trepnuo cijelih 17 sekundi u videu koji su Demokrate objavile na Tviteru. U dužem videu koji je objavila Bijela kuća vidi se kako predsjednik Amerike, ipak, trepće. 

Bajden se našao i na meti desnih medijskih ispostava i njihovih prvaka, kao što je Taker Karlson. On nije preispitivao da li je video originalan ili grafički modifikovan, već zašto su Bajdenove oči tako “čudne”:  

„Jasno je da mu je Bijela kuća dala nešto, ne mislimo na taj novi lijek za COVID, pogledajte mu oči. 
 
Ovo je preuzeto sa snimka na Bajdenovom Tviter nalogu, on ne trepće na snimku. 
 
Zapitajte se, da li ste ikada vidjeli oči Džoa Bajdena tako širom otvorene? Šta god da uzima trebalo bi da bude javno dostupno za sve nas. Podijeli to sa nama”, rekao je Karlson. 

Predsjednik Amerike je sredinom jula dobio koronavirus i navodno sporno pojavljivanje u medijima bilo je nedugo nakon što je izašao iz izolacije. Moguće da nije bio na 100% mogućnosti, pritom ima i 80 godina, što bi se možda trebalo uzeti u obzir kada se analizira ritam njegovih treptaja i zdravstveni bilten.  
 
Insinuacija da je Bajden mrtav nema uporište u stvarnosti i ova informacija dobija ocjenu – lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article