„Snimak potresa“ iz Hrvatske je zapravo iz Kanade, i nema veze sa zemljotresom

Prirodne katastrofe, kao po pravilu, generišu obmane i manipulacije publikom, posebno na društvenim mrežama. Dijele se neprovjereni snimci i fotografije koji ubrzo postaju viralni. To je slučaj i sa snimkom zemljotresa u šumi, koji se masovno dijeli na Fejsbuku. Ipak, video nije snimljen „u šumi kraj Gline“. Ovaj video se može pronaći na YouTube-u, gdje …

314

Prirodne katastrofe, kao po pravilu, generišu obmane i manipulacije publikom, posebno na društvenim mrežama.

Dijele se neprovjereni snimci i fotografije koji ubrzo postaju viralni. To je slučaj i sa snimkom zemljotresa u šumi, koji se masovno dijeli na Fejsbuku.„Trenutak potresa u šumi kraj Gline koji je snimila kamera za praćenje životinja“, navodi se u opisu videa za koji se tvrdi da je napravljen u Hrvatskoj tokom serije potresa.

Ipak, video nije snimljen „u šumi kraj Gline“.

Ovaj video se može pronaći na YouTube-u, gdje je objavljen još 2018. godine.

Video je zapravo zabilježen u Kanadi, odnosno u šumi nazvanoj „Sveto srce“ (Sacre-Coeur) a objavljen je i u kanadskim medijima.

U pitanju je prirodni fenomen, koji je pojasnio stručnjak za šume Mark Vandervou.„Tokom kiše i jakog vjetra tlo postaje zasićeno, i kada vjetar duva u krošnju drveta slabi povezanost zemlje sa korijenjem. Vjetar gura drveće i ta se sila prenosi na korijen pa tlo počinje da se pomjera“, objasnio je on i dodao da ukoliko je vjetar dovoljno snažan korijenje počinje da puca i drveće pada.

Dakle, niti je snimak iz Hrvatske niti ima veze sa zemljotresom.

Ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Viralne objave: Dezinformacija

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

02/02/2021

Ocjena:

Dezinformacija