Pogrešni savjeti na koje nailazimo u medijama mogu da budu rizik za naše zdravlje. Čitajte pažljivo!

Portal Prijatelji božiji je 16.marta objavio tekst pod nazivom

koji sadrži  video snimak iz besjede sveštenika SPC iz Kotora, Momčila Krivokapića.

U video snimku se navodi :

Izlaganje sveštenika Krivokapića prenijeli su i portali Srpsko ujedinjenje i Volim Podgoricu.

S druge strane, Sinod SPC je 16.marta  objavio  saopštenje u vezi korona virusa, koje su prenijeli brojni mediji. Apelovali su na vjernike da ne ignorišu uputstva medicinskih službi u propisane preventivne mjere. U saopštenju se navodi:

I episkop zahumsko-hercegovački SPC Dimitrije Rađenović je prije nekoliko dana uputio vjernicima niz savjeta za socijalno distanciranje, što su, takođe, prenijeli brojni mediji uključujući Sputnik, Standard.rs. Ozonpress.net i Sabornik.net.

Stav medicinske struke je da se virus prenosi, između ostalog, kapljičnim putem (pljuvačkom).

Kašičica koja se upotrebljava tokom pričešća dolazi u dodir sa pljuvačkom, i sve suprotne tvrdnje nijesu tačne. Ovakvi pogrešni savjeti mogu ozbiljno ugroziti zdravlje vjernika.

Tekstove portala Prijateljboziji.com, Srpsko ujedinjenje i Volim Podgoricu, koji su prenijeli izjavu sveštenika Krivokapića, ignorišući i naučne dokaze i stavove zdravstvenih vlasti, ali i mišljenja relevantnijih organa i zvaničnika SPC ocjenjujemo ocjenom “pseudonauka”.

Ocjenu “Pseudonauka” dobija medijski izvještaj koji pokušava da određena mišljenja, stavove, vrijednosti ili nalaze dobijene nenaučnim metodom, predstavi kao naučna otkrića ili činjenice.

(Raskrinkavanje.me)

Prijatelj boziji: Pseudonauka | Srpsko ujedinjenje: Pseudonauka | Volim Podgoricu: Pseudonauka