Pogrešni savjeti na koje nailazimo u medijama mogu da budu rizik za naše zdravlje. Čitajte pažljivo!

Portal Prijatelji božiji je 16.marta objavio tekst pod nazivom

“Od pričešća nema zaraze”

koji sadrži  video snimak iz besjede sveštenika SPC iz Kotora, Momčila Krivokapića.

U video snimku se navodi :

“ Sad se pojavio ovaj virus i postavlja se pitanje da li možemo da se pričešćujemo svi jednom istom kašičicom. Možemo, jer ako Gospod Hristos je mogao da čini čudesa, da podigne mrtve, da izdravlja sve one koji su bili bolesni i on je sušta čistota, ne može se neko onečistiti ili zaraziti preko čistoga. On je jedini taj koji iscjeljuje i zato slobodno, sa ljubavlju pristupaćemo svetom pričešću jednom kašičicom. Ovi stariji se vjerovatno sjećaju da je bila variola vera (crni prišt) i da je bilo naređeno tada da mora da pričešćujemo ljude svakoga drugoga sa različitom kašičicom. Mi smo to odbili, jer smo znali da neće da se ništa desi. Ovo nije pitanje fanatizma, ovo je pitanje naše vjere, jer ništa čistije nema od Gospoda Isusa Hrista”

Izlaganje sveštenika Krivokapića prenijeli su i portali Srpsko ujedinjenje i Volim Podgoricu.

S druge strane, Sinod SPC je 16.marta  objavio  saopštenje u vezi korona virusa, koje su prenijeli brojni mediji. Apelovali su na vjernike da ne ignorišu uputstva medicinskih službi u propisane preventivne mjere. U saopštenju se navodi:

“Poštujući značaj i dostignuća medicine, koje smatra velikim Božjim darom i velikim ljudskim podvigom, ona (crkva) svojim vernicima nudi i jedinstveni lek besmrtnosti, sveto Pričešće, kao i blagodat svojih svetih Tajni i svog celokupnog blagodatnog dejstva. Sveti Sinod poziva sve vernike naše Crkve na odgovornost i trezvenost u ovoj situaciji i apeluje na njih da ne prenebregavaju uputstva medicinskih službi i državnih organa i da ne zapostavljaju ili ignorišu propisane preventivne mere – jednom rečju, da ne izlažu opasnosti ni sebe ni druge. Nema mesta, međutim, panici i neproverenim glasinama”

I episkop zahumsko-hercegovački SPC Dimitrije Rađenović je prije nekoliko dana uputio vjernicima niz savjeta za socijalno distanciranje, što su, takođe, prenijeli brojni mediji uključujući Sputnik, Standard.rs. Ozonpress.net i Sabornik.net.

Stav medicinske struke je da se virus prenosi, između ostalog, kapljičnim putem (pljuvačkom).

“Sve osobe treba da se pridržavaju jednstavnih pravila higijene ruku i respiratorne higijene koja su istovremeno i mjere prevencije oboliijevanja od gripa.Kada kijate i kašljete prekrijte usta i nos laktom ili maramicom. Zašto? Na ovaj način onemogućićete virus da dospje u vazduh a odatle i na različite površine. Ako kijate i kašljete u dlan, na taj način ćete kontaminirati sve površine koje dotaknete.”  preporuka je Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Kašičica koja se upotrebljava tokom pričešća dolazi u dodir sa pljuvačkom, i sve suprotne tvrdnje nijesu tačne. Ovakvi pogrešni savjeti mogu ozbiljno ugroziti zdravlje vjernika.

Tekstove portala Prijateljboziji.com, Srpsko ujedinjenje i Volim Podgoricu, koji su prenijeli izjavu sveštenika Krivokapića, ignorišući i naučne dokaze i stavove zdravstvenih vlasti, ali i mišljenja relevantnijih organa i zvaničnika SPC ocjenjujemo ocjenom “pseudonauka”.

Ocjenu “Pseudonauka” dobija medijski izvještaj koji pokušava da određena mišljenja, stavove, vrijednosti ili nalaze dobijene nenaučnim metodom, predstavi kao naučna otkrića ili činjenice.

(Raskrinkavanje.me)

Prijatelj boziji: Pseudonauka | Srpsko ujedinjenje: Pseudonauka | Volim Podgoricu: Pseudonauka