Tekstovi bez ijednog kredibilnog sagovornika ili provjerljive informacije, u kojima se iznose ozbiljni navodi, sve su češća pojava u domaćim i regionalnim portalima

Najsvježiji slučaj je tekst portala Borba, koji prednjači u ovakvom izvještavanju kada su u pitanju crnogorski mediji. Portal Borba nedavno je objavio tekst naslovljen:

U tekstu se navodi da će dio nadležnosti ANB preuzeti specijalni NATO tim koji do kraja godine stiže u Crnu Goru, “čime je i definitivno potvrđeno da su strane službe iznad naših zakona.

Portal Borba tako nastavlja da iz Podgorice sa nevjerovatnom lakoćom „otkriva“ planove velikih organizacija kakve su NATO i obavještajne službe Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Ovaj portal uglavnom za ove teme nema zvanični izvor ili kredibilnog sagovornika, niti je čitalac u mogućnosti da provjeri ijednu njihovu tvrdnju iz tekstova.

Ovaj mediji nedavno je objavio pod naslovom:

Opet Borba, bez ijednog sagovornika ili dokumenta, provjerljive činjenice, tvrdi da slični centri već postoje u Sarajevu i Beogradu. 

Floskulama poput „saznajemo“, „potvrđeno nam je iz obavještajnih krugova“, „ANB-a“, „iz vrha bezbjednosnog sektora“, čime okušavaju da zamaskirati da nijedna od tvrdnji koju su objavili ne može biti dokazana niti provjerena.

Sagovornici su, po pravilu, anonimni, a saznanja koja oni pružaju Borbi grandiozna, toliko, da raskrinkavaju namjere i najjačih obavještajnih službi poput CIA-a i MI6.

S obzirom da portal Borba građanima nudi sadržaj koji je, prema njihovom tumačenju, dio šireg plana NATO-a i zapadnih obavještajnih službi, ovaj slučaj ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

(Raskrinkavanje.me)

Borba: Teorija zavjere | Borba: Teorija zavjere