Vakcinacija nije prisilna, u Izraelu borba protiv virusa a ne tiranija

1667

Period masovne imunizacije u zemljama regiona, kao i najava i iščekivanje većih doza vakcina u Crnoj Gori, donio je očekivano i veliki broj dezinformacija i lažnih vijesti koje se putem društvenih mreža šire na našem govornom području.

I dok se u nekim zemljama i dalje ne nazire kraj pandemija koronovairusa, u Izraelu se život praktično vratio u normalu zahvaljujući upravo imunizaciji pošto je više od 60 odsto stanovništva primilo vakcinu.

Međutim, ovakva statistika povod je za kreiranje različitih neistina.

U jednoj od takvih Facebook objava se navodi:

Masovna vakcinacija u Izraelu počela je 19. decembra, a tamošnja vlada je prethodno, još u prvim mjesecima pandemije potpisala ugovor o nabavci vakcina sa kompanijom Fajzer/BioNtek. 

Tvrdnja da su vakcine sintetičke, te da nisu testirane i isprobane je netačna.

Više puta smo pisali o tome da postoji niz koraka koji moraju biti ispunjeni kako bi se vakcina smatrala uspješnom i bezbjednom.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) su objasnili da svi koraci koji se inače sprovode svakako moraju biti preduzeti, ali da su u slučaju koronavirusa, neki od koraka sprovođeni paralelno, kako bi se ubrzao razvoj vakcine, što ne znači da su isključeni uobičajeni mehanizmi praćenja bezbjednosti i efikasnosti vakcine.

Dodatno, Evropska agencija za ljekove (EMA) objašnjava da je za odobrenje upotrebe neke vakcine potrebna procjena odnosa rizika i koristi, da vakcinu analiziraju naučni eksperti te agencije, da se radi provjera kvaliteta prije nego se vakcina odobri…

I predstavnici crnogorskog zdravstva uvjeravaju stanovništvo da je vakcinacija bezbjedna.

“Sve vakcine protiv virusa COVID-19 su prošle rigorozne studije, kako bi se osiguralo da budu što bezbjednije”, navode iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

U objavi se dodaje:

Ni ove tvrdnje nemaju nikakvo uporište u činjenicama, niti postoje dokazi kojima bi se mogle pravdati.

Osnivač Microsoft-a Bil Gejts od početka pandemije dežurni je „zlotvor“ i postao je inspiracija mnogima za razne teorije zavjere koje svakodnevno čitamo na internetu poput onih da je smislio koronavirus da bi nas čipovao, da priprema finansiranje nove pandemije, da se zalaže za produkciju dječje smrti…  

Kao i u navedenim primjerima, tvrdnja koja se iznosi u objavi koja je predmet ove analize da se „cijela njegova istorija vodi oko kontrole populacije“ spada u teorije zavjere.

I naše kolega sa portala Raskrikavanje.rs izdvojile su nekoliko teorija zavjere o Bilu Gejtsu i COVIDu-19.

Da vakcine ne izazivaju zavisnost, te da nemaju za cilj kontrolu populacije pisali smo ranije.

Ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Takođe, zbog iznošenja tvrdnji o navodnoj kontroli populacije, ograničavanju slobode i prisilnoj vakcinaciji ovaj sadržaj dobija ocjenu teorija zavjere.

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Dezinformacija,Teorija zavjere