Srbija nije na meti špijuna niti će ih NATO prisluškivati iz Podgorice

1268

Informacije koje se tiču obavještajnih aktivnosti, prisluškivanja ili praćenja, uvijek sa sobom nose kontroverze, jer najčešće oni koji ih plasiraju čine to na pogrešan i maliciozan način. Ako se u svu priču uključi još NATO i saveznici, priče najčešće dobiju potpuno nove dimenzije koje obično nemaju veze sa stvarnošću.

Prošle sedmice, mediji su objavili Vladinu informaciju u kojoj je navedeno da će Alijansa ustupiti Crnoj Gori softver za “za podršku logistici, mornarici, obavještajnim aktivnostima, praćenju i planiranju operacija, taktičkim komunikacijama i ostalom”.

Srpski mediji iskoristili su pomenutu objavu, kako bi još jednom sebe predstavili kao žrtvu NATO kampanje, a sve uz logistiku zvanične Podgorice.

“SRBIJA NA METI ŠPIJUNA Crna Gora dobila od NATO softver za prisluškivanje!”, navodi se u tekstu portala Alo.rs, koju je prenio portal Vesti.be a koja je objavljena i na fejsbuku.

“Postavlja se, međutim, pitanje koga će to Podgorica špijunirati?! Albance i Hrvate ne smeju, Italiju tek… Znači ostaje samo Srbija?! Da nije žalosno, bilo bi smešno” navodi se u objavi ovog portala.

Međutim, uvidom u zvanični dokument Vlade, vidi se da se Srbija ne pominje nijednom riječju Ugovora.

U dokumentu piše da je “NATO Agencija za komunikacije i informacije (NCIA) dostavila je predloge ugovora o licencama kojima se odobrava besplatno korišćenje softvera u vlasništvu NATO, a čijim potpisivanjem bi se omogućila njihova upotreba u okviru Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore. Takođe, sve članice Alijanse su potpisnice ovih ugovora”.

“Potpisivanjem predmetnih ugovora o licencama, kojima se odobrava korišćenje softvera u vlasništvu NATO, imali bi na raspolaganju već razvijena softverska rješenja koja bi nam bila od koristi, posebno imajući u vidu činjenicu da smo, u skladu sa partnerskim ciljevima, u obavezi da dodatno razvijemo mrežu i sisteme koji će biti interkonektovani sa NATO sistemima i na taj način omogućiti adekvatnu mogućnost za razmjenu podataka sa NATO centralom i saveznicima.”, navodi se u Informaciji Vlade Crne Gore.

Dakle, dokument se odnosi na Crnu Goru i saveznice iz NATO-a.

Zbog toga objava portala Alo.rs i portala vesti.be dobijaju ocjenu “Manipulisanje činjenicama”.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Takođe, ova objava dobila je i ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.