Teorija zavjere ruskog pukovnika o pandemiji

1614

Uprkos nepobitnim činjenicama o postojanju koronavirusa koji svakodnevno odnosi ljudske živote ne jenjavaju teorije zavjere u kojima se pandemija negira i gdje se javnost pokušava ubijediti da iza svega stoje  globalni centri moći koji bi da kontrolišu svijet.

Pored raznih pojedinaca iz ljekarske profesije koji šire konspiracione teorije o pandemiji,  tu su i pojedinci koji dolaze iz krugova koji su bliski Ruskoj federaciji ili Kini.

Upravo je jedna takva objava podijeljena na fejsbuku u video snimku od četiri minuta koji sadrži djelove iz gostovanja u jednoj TV emisiji prikazanoj na ruskog YouTube kanala „Studija Rubež“.

Video snimak je podijeljen 1.000 puta uz post sledeće sadržine:

„Pogledajte šta kaže čovjek o cijeloj situaciji u svijetu. Objasnio sve u par minuta. Intervju iz 2020. godine“.

Ovaj video sadrži djelove iz intervjua sa Vladimirom Vasiljevičem Kvačkovim, kontroverznim ruskim oficirom i obavještajcem, koji je u emisiji predstavljen kao pukovnik glavne obavještajne uprave Generalštaba vojske Rusije i vodeći istraživač Centra za vojno strateške studije Generalštaba oružanih snaga. 

Kvačkov tvrdi da se koronavirus lažno zove pandemija i da pandemije nema, te da virus treba posmatrati iz perspektive globalnih sila – religijskih, finansijskih, ekonomskih i nacionalnih.

Tvdnje da pandemije nema nijesu istinite. Svjetska zdravstvena organizacije (SZO) je 11. marta  prošle proglasila pandemiju ove bolesti.

Da su ove procjene o daljem rastu broja oboljelih od koronavirusa bile istinite pokazuju i poslednji podaci sa sajta Woldometers prema kojima je 28. jula u svijetu ima 195.991,320 miliona zaraženih od virusa, dok ih je umrlo 4.193,155 miliona.

Ruski pukovnik objašnjava da je koronavirus „globalna strateška specijalna operacija iza koje stoje svjetske liberalne zakulisne komande čiji je cilj  potpuna kontrola nad čovječanstvom“ i koja ima tri cilja  smanjenje populacije na zemlji, političko osvajanje vlasti i finansijski i ekonomski cilj.

On  dodaje i da su pojedinci koji su smislili koronavirus u cilju kontrole čovječanstva stvorili „ovaj svijet“ 11. septembra 2001. godine, odnosno nakon terorističkog napada na Svjetski trgovinski centar u Njujorku.

Ruski pukovnik ne navodi imena onih koji stoje iza „liberalne zakulisne komande”, niti daje bilo koji činjenični podatak kojim bi dokazao svoje tvrdnje i koje bez toga ostaju u domenu teorija zavjere.

O teorijama zavjere da iza korone stoje moćnici koji bi željeli da uspostave ekonomsku i političku kontrolu u svijetu i da su smislili koronavirus da smanje ljudsku populaciju već smo pisali.

Činjenično su i neutemeljenje tvrdnje da svjetski centri moći stoje iza događaja koji se desio 11. septembra 2001. dodine u SAD-u. Naime, tada je 19 terorista koji su povezani sa terorističkom grupom Al Kaida otelo četiri aviona i izvršili su samoubilačke napade na ciljeve u SAD-u. Dva aviona su odletjela u tornjeve bliznakinje Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, treći avion udario je u Pentagon nedaleko od Vašingtona, a četvrti se srušio u polju u Šenksvilu u Pensilvaniji. Skoro 3.000 ljudi ubijeno je tokom terorističkih napada koji su bili povod da SAD pokrene veliku inicijativu za borbu protiv terorizma.

Ovu objavu ocijenili smo kao teoriju zavjere zbog činjenično nepotkrijepljenih tvrdnji da su koronu smislili pojedinci da bi uspostavili ekonomsku i političku kontrolu u svijetu, te da je 11. septembra 2001. počeo  taj proces. Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.