Šta mRNA vakcine i premijer Kanade imaju zajedničko?

2495
mrna-vakcine-lazna-vijest

Kao što su se na početku pandemije koronavirusa širile lažne vijesti o njenoj pojavi na društvenim mrežama, od dolaska vakcina podjednakim intenzitetom šire se lažne vijesti o njima.

Na već poznatoj Fejsbuk stranici koja sadrži opskurne objave o pandemiji,  objavljen je video snimak uz post „kanadska reklama za proizvod bez garancije”.

U video snimku od dva i po minuta u negativan kontekst se stavljaju proizvođači vakcine protiv koronavirusa – Moderna i Fajzer, koje sadrže novu mRNA tehnologiju.

Naime, u objavi se ukazuje da su novu tehnologiju vakcina (mRNA vakcine) svjesno smislila ta dva proizvođača, kako bi njihovim akcionarima donijela veliki profit, da je sve to potpomognuto dobrom reklamnom kampanjom, da posjeduju ljekare, kao i da u tome planu učestvuje kanadska Vlada koju predvodi aktuelni premijer Džastin Trudo.

Ne nude se konkretni dokazi koji bi povezali kanandsku vladu sa te dvije kompanije, niti o tome ima dostupnih zvaničnih podataka, već te tvrdnje spadaju u teoriju zavjere.

U objavi je izvrnuto ime Moderna u „Murderna“, što se odnosi na „ubistvo“, kako je istaknuto u objavi. Fajzer je preimenovan u „Schajzer” čime se ukazuje na brigu o profitu.

Vakcine dva proizvođača se nazivaju genskom eksperimentalnom terapijom i navodno mogu da izazovu napade, paralizu, Gilen Bareov sindrom, miokarditis, perikadritis, Parkinsonovu bolest, srčani i moždani udar, meningitis, moždanu smrt, prijevremeni porođaj, mrtvorođenje, neplodnost, povećani rizik dobijanja raka, smrt, spazam mišića…

Ranije smo pisali o lažnim vijestima da vakcine protiv koronavirusa izazivaju neplodnost i probleme sa trudnoćom, da izazivaju kancer, da su genska terapija, kao i o dezinformacije u vezi vakcina i miokarditisa.

Američki Centar  za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ukazao je da su rijetki slučajevi povezanosti  vakcinacije protiv korone sa miokarditisom i perikarditisom.

“CDC i njegovi partneri aktivno prate izveštaje o miokarditisu i perikarditisu nakon vakcinacije protiv koronavirusa.  Aktivno praćenje uključuje pregled podataka i medicinske dokumentacije i procjenu veze sa vakcinacijom protiv Covid-19. Miokarditis i perikarditis su rijetko prijavljeni, posebno kod adolescenata i mladih odraslih muškaraca u roku od nekoliko dana nakon vakcinacije protiv Covid -19”, navodi CDC u članku “ Miokarditis  i perikarditis nakon mRNA kovid vakcinacije”.

Nema dostupnih informacija da Fajzer i Moderna vakcine (mRNA vakcine) mogu dovesti do Gilen Bareovog sindroma koji će, kako je saopštila Evropska agencija za ljekove, biti naveden kao rijetka nus pojava vakcine Džonson i Džonson.

Portal USAToday je pisao o neistinitim tvrdnjama da vakcine mogu da izazovu oštećenja mozga i paralizu, odnosno da neželjeni efekti oštećenja mozga i paralize nijesu pomenuti u pregledu o Fajzer i Moderna vakcini koji je dala Američka agencija za ljekove (FDA).

“Nuspojave poput oštećenja mozga i paralize se ne pominju u pregledu koji je FDA izdao za Fajzer i Modernu. Pojavljivale su se samo manje nuspojave. Druge, ozbiljne, poput infarkta, kamena u bubergu ili facijalne paralize (Bell’s palsy) se nisu pojavljivale dovoljno da bi se zaključilo da su posljedica vakcine”, objasnio je USA Today.

Portal Vakcine.ba je objasnio da u kontekstu vakcina protiv Covid-19 spominju se obično blage nuspojave i niti jedna kompanija nije u istraživanjima imala neku po život opasnu nuspojavu povezanu s vakcinom,  zbog koje bi došlo do hospitalizacije.

“Prema saopštenju za javnost o vakcini Fajzer, kod ove vakcine su stope težih nuspojava niže od dva odsto, a samo su se umor i glavobolja pojavljivali nešto češće i to umor kod 3,8 odsto, a glavobolja kod  dva odsto sudionika. Saopštenje kompanije Moderna govori o stopama nešto višim od dva odsto za niz ozbiljnijih simptoma. Umor i mijalgija (bolovi i slabost mišića) su se dogodili kod devet od 10 odsto onih koji su dobili Moderninu vakcinu.Ovo znači da je učestalost nuspojava nešto veća kod Modernine vakcine u odnosu na Fajzer”, navodi ovaj portal.

CDC je objasnio da su uobičajeni neželjeni efekti kod mRNA vakcina bol, crvenilo, otok, umor, glavobolja, bol u mišićima, jeza, groznica i mučnina.

“Teške alergijske reakcije nakon vakcinacije protiv kovid-19 su rijetke. Svako ko je imao tešku alergijsku reakciju nakon što je primio mRNA kovid-19 vakcinu (Fajzer  ili Moderna) ne bi trebalo da dobije još jednu dozu bilo koje od mRNA kovid-19 vakcine”, objasnio je CDC.

Pošto su neistinite tvrdnje iz objave da vakcine izazivaju neplodnost i bilo koji drugi problem sa trudnoćom, kancer, smrt, moždani, srčani udar, meningitis, paralizu, spazam mišića, kao i da su genska terapija ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ova objava dobija i ocjenu “teorija zavjere” zbog neutemeljenih tvrdnji da su vakcine planski smišljenje od strane farmaceutskih kompanija Fajzer i Moderna  kako bi ima donijele profit, da su pod kontrolu stavile ljekare i da imaju pomoć kanadske Vlade. Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article