Ponovo “isplivala” teorija zavjere o mašini za vještačke oblake

259
ko-stvara-vjestacke-oblake

Iako su klimatske promjene stvarna prijetnja za svjetsku populaciju, pojedini ih i dalje negiraju, nudeći najrazličitije dokaze za tvrdnju da je riječ o izmišljenim i svjesno kreiranim pojavama koje namjerno izazivaju “svjetski moćnici”.  

U jednoj objavi na Fejsbuku korisnik je objavio video u kojem je prikazana masivna mašina iz koje izbijaju gusti oblaci. Autor objave tvrdi da ih proizvodi NASA i time simulira klimatske promjene. 

“Ili ćete prihvatiti globalističku laž o klimatskim promjenama i platiti porez na ugljenik ili će oni nastaviti manipulisati vremenom sve dok to ne učinite. Evo više od 8 uzastopnih minuta NASA-inog Cloud Machine-a. To nisu “klimatske promjene”, to je geoinženjering/promjena vremena”, piše u objavi. 

Snimak ne prikazuje nikakvu mašinu koja proizvodi vještače oblake i na taj način mijenja klimu, već je riječ o testiranju raketnih motora u NASA svemirskom centru koji se nalazi u Misisipiju koje je sprovedeno još prije nekoliko godina, o čemu je naš portal već pisao. 

U pitanju je, kako se to jasno i navodi u videu koji je NASA podijelila na YouTube-u, testiranje raketnog motora RS-25 E 2063. 

„Inženjeri u NASA-inom svemirskom centru Stenis, u Misisipiju, 19. oktobra dovršili su testiranje raketnog motora RS-25 E2063, pogonskog motora nove rakete Space Launch System (SLS). Od motora E2063 se očekuje da osnaži pogonsku moć rakete SLS na njenoj Istraživačkoj misiji 2 ( EM 2), prvom letu sa ljudskom posadom“, jasno se navodi ispod videa. 

NASA je objavila čitavu galeriju fotografija i videa sa ovog testiranja i na svom sajtu, a o testiranju su detaljno izvijestili i svjetski mediji

Funkcija NASA-inog raketnog motora nije geoinženjering 

RS-25 je jedan od raketnih motora koji se koristi za napajanje Svemirskog lansirnog sistema (na eng. Space Launch Sistem (SLS). Svrha ovog sistema je da u budućnosti lansira čovjeka na Mjesec.  

U tekstu BBC Srbije pojašnjeno je kako funkcioniše ovaj sistem. 

“SLS se sastoji od džinovskog centralnog jezgra sa čije obije strane se nalaze dva bustera na čvrsto gorivo (SRB). U centralnom jezgru nalaze se dva velika rezervoara: jedan za tečni vodonik, gorivo, a drugi za tečni kiseonik, „oksidator”, koji čini da to gorivo gori. Zajedno, oni čine pogonsko gorivo. 

Na dnu centralnog jezgra nalaze se četiri motora RS-25, isti oni koji su pokretali spejs šatlov orbiter, povučen 2011. godine”. 

Ono što se vidi na snimku koji kruži Fejsbukom nije pokušaj uticanja na promjenu vremena, niti geoinženjering, već hemijska reakcija koja nastaje prilikom pokretanja Svemirski lansirni sistem. 

“Kad se tečni vodonik i kiseonik ubace u komore motora i zapale varnicom, hemijska reakcija proizvodi ogromnu količinu energije i pare. 

Para izlazi na mlaznice motora pri brzini od 16.000 kilometara na čas da bi proizvela potisak – silu koja gura raketu kroz vazduh. 

Busteri na čvrsto gorivo daju raketi dodatnu snagu da se iskobelja iz ralja gravitacije. Ova dva buster blizanca visoka su preko 17 spratova i svake sekunde sagorijevaju šest tona čvrstog pogonskog goriva. Oni obezbjeđuju 75 odsto ukupnog potiska tokom prva dva minuta leta”, dodaje se u tekstu BBC Srbija. 

Ovo nije prvi put da se slične teorije ukomponvane sa snimcima testiranja motora dijele mrežama. AFP je još 2019. razobličio slične neistine. 

„Motori u videu rade pomoću tečnih goriva vodonika i kiseonika. Hemijski sastav vode je H2O (vodik i kiseonik). Oni se miješaju u komori za sagorijevanje i pale, što rezultira izuzetno visokom temperaturom pare, više od 3.000 stepeni celzijusa, koja izlazi iz mlaznjaka vrlo velikom brzinom i pritiskom. Ta para se širi u atmosferi, stvarajući oblak pare koji se hladi i pretvara opet u vodu i kišu, u zavisnosti od temperature i vlažnosti vazduha u vrijeme testiranja”,  objašnjeno je iz NASA-e. 

Istim tvrdnjama bavio se i Istinomer.rs. 

Ovu objavu ocijenili smo kao teoriju zavjere. Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article