Tači nije na slobodi – Dozvoljena mu posjeta porodici 

335

Bivši predsjednik Kosova, Hašim Tači, bio je u kratkoj posjeti Prištini, nakon što je dobio odobrenje suda u Hagu, gdje mu se sudi za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. Kako se njegova posjeta Kosovu poklopila sa neredima na sjeveru Kosova, to je probudilo interesovanje na društvenim mrežama.  

Korisnike je dodatno “osokolio” i naslov u pojedinim medijima

Sud u Hagu pustio Tačija na slobodu 

Za razliku od onih medija i korisnika društvenih mreža koji su pogrešno prenijeli ovu vijest, u drugim medijima se navodi da je Tačiju dozvoljeno da posjeti bolesnu majku, za šta je dobio dozvolu Specijalnog suda iz kojeg je pojašnjeno:  

„Zbog uvjerljivih humanitarnih razloga, sudski panel je naložio Sekretarijatu da obezbijedi posjetu Kosovu pod nadzorom za Hašima Tačija kako bi se sastao sa porodicom. Optuženi ostaje pritvorenik Specijalizovanih vijeća“.  

N1 prenosi i da se Tači već vratio u Hag. To je potvrdila i šefica Jedinice za informisanje i komunikaciju sa javnošću u Hagu, Anđela Grip:  

„Sudsko vijeće je odobrilo da Tači posjeti Kosovo i da se sastane sa porodicom iz humanitarnih razloga. Gospodin Tači je juče uveče ponovo prebačen u pritvorske objekte Specijalizovanih veća u Hagu“, rekla je Grip. 

Srpski mediji prenose da da je Tačijeva kuća bila pod nadzorom jakih policijskih snaga, kao i Euleksa. 

Nije prvi put da haški sud sprovodi praksu puštanja pritvorenika da posjete porodicu. Prethodno je na “humanitarnu posjetu” pušten još jedan pripadnik nekadašnje OVK, Hisni Guncati, koji je takođe dobio dozvolu da posjeti bolesnu majku.  

Sporna informacija dobija ocjenu – manipuisanje činjenicama.  

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article