Antivakcinaški pokret sve je jači, kako u svijetu, tako i u našem regionu. Navodna štetnost vakcina neiscrpna je tema, a često se, kako bi se ovoj temi dalo na značaju, pojedine izjave o vakcinama „stave u usta“ poznatim i uticajnim pojedincima.

To je slučaj i sa viralnom fotografijom supruge (doskorašnjeg) predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Melanijom Tramp.

Fejsbukom kruži njena fotografija sa pratećim citatom:

Opširnom i temeljnom pretragom nije moguće pronaći bilo kakav dokaz da je Melanija Tramp rekla to što joj se u ovoj objavi pripisuje.

Jedino što može povezati Melaniju Tramp i antivakcinaški pokret je njeno odbijanje da se izjasni o vakcinama.

Tramp nije željela da se javno izjasni o vakcinama protiv malih boginja tokom maja 2019. godine iako je tada promovisala svoju „Be Best“ kampanju, koja je vezana za, kako se navodi, dobrobit djece.

Ipak, ono što je poznato kada je u pitanju prva dama SAD i njen odnos prema vakcinama, jeste da je na jednom od predizbornih skupova svog supruga, Donalda Trampa, kazala da vjeruje u doktore, medicinske sestre i naučnike i da vjeruje u stvaranje vakcine protiv Covid-19.

S obzirom na to, da apsolutno nema nikakvih dokaza da je Melanija Tramp izrekla citat koji prati njenu fotografiju, ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest