Suncokreti se ne okreću jedni ka drugima kako bi dijelili energiju 

556

Objave na društvenim mrežama sa toplom ljudskom porukom vrlo često privuku veliki broj korisnika, izazovu emotivnu reakciju i naprasno se prošire, bez preispitivanja istinitosti informacija. Upravo tako su objave u kojima se tvrdi da se suncokreti, tokom oblačnih dana, okrenu jedni ka drugima i dijele međusobno energiju postale popularne posljednih dana. (1, 2, 3, 4) 

Jedan korisnik Fejsbuka je u objavi napisao: 

“Suncokreti se okreću prema položaju Sunca, tj. suncokreti “jure svjetlost.” To vjerovatno znate, ali postoji još jedna činjenica koju možda i ne znamo. Jesmo li se ikada zapitali šta se dešava u oblačnim i kišnim danima kada je Sunce potpuno prekriveno oblacima? 

Možda mislimo da suncokret uvehne ili spušta glavu prema Zemlji? Je li k vam ovo palo na pamet a pogrešno je to razmišljanje? Dešava se slijedeće; oni se okreću jedni drugima da bi dijelili svoju energiju”. 

Iako ova tvrdnja zvuči zanimljivo, naučna zajednica je ukazala da nije tačna. 

Profesorica na Odjeljenju za biologiju biljaka na Univerzitetu Kalifornija-Dejvis, Stejsi Harmer je sa svojim timom uzgajala suncokrete i pratila njihov razvoj, a zapažanja tog istraživanja su objavljena 2016. godine u naučnom časopisu Science News

Harmer je, na osnovu tog istraživanja, ukazala da se suncokreti ne okreću jedan ka drugom tokom oblačnog vremena kako bi razmijenili energiju i na taj način opstali. 

Suncokreti se savijaju od istoka ka zapadu, odnosno prate kretanje sunca i takav obrazac “pamte” 48 sati.  

“Poznato je da se mladi suncokreti, oni koji još nisu procvjetali, savijaju od istoka ka zapadu tokom svakog dana, prateći kretanje sunca (tendencija koja se zove „heliotropizam“ koja je karakteristična za mnoge biljke). 

Poslije nekoliko dana, nauče da predvide ovaj pokret, savijajući se od zapada ka istoku noću kako bi mogli da apsorbuju maksimalnu količinu sunčeve svjetlosti kada sunce izađe ujutru. To je zato što imaju „unutrašnji sat“ koji se zove cirkadijalni ritam, sličan cirkadijalnim ritmovima koji regulišu san i budnost kod ljudi”, pojasnila je Harmer za USA Today News. 

Do ovog zaključka su Harmer i njen tim došli nakon što su izložili suncokrete izvoru svjetlosti koji se ne pomjera.  

Ukoliko oblačno vrijeme potraje, suncokreti će na kraju “zaboraviti” taj “naučeni” ritam. Međutim, tada se ne okreću jedni ka drugima, niti rastu u tom pravcu kako bi dijelili energiju, kao što se tvrdi u Fejsbuk objavama. 

Suncokreti zapravo rastu pravo nagore, suprotno sili gravitacije. 

Zreli suncokreti se, ukazala je Harmer, ne pomjeraju sa istoka ka zapadu, već da je taj obrazac karakterističan samo za one koji tek sazrijevaju. 

“Dakle, nema načina da cvijet promijeni položaj i suoči se sa drugim cvijetom nakon što je otvoren”, rekla je ona. 

Science News je objavio na svom YouTube kanalu video Harmerovog tima, a koji dokazuje da suncokreti uslijed dužeg kišnog perioda počnu da rastu nagore. 

Dakle, suncokreti u procesu sazrijevanja tokom sunčanog dana prate smjer sunca, od istoka ka zapadu. U toku oblačnih dana, taj pravac kretanja prate 48 sati nakon čega rastu ka gore, suprotno sili gravitacije. Ne okreću se jedni ka drugima, kako bi dijelili svoju energiju. 

Obajve sa tom tvrdnjom ocjenjujemo kao dezinformacije. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article