Društvene mreže su se usijale posljednjih dana, jer je u opticaju fotografija zgodne žene, za koju se tvrdi da je ministarka zdravlja Japana. Mnogi se pitaju – zašto među zvaničnicima na ovim prostorima nema više ovakvih ljudi.  

Samo jedan od postova (1, 2, 3, 4) koji prati fotografiju glasi:  

Ne, nije to sto ste pomislili. Na fotografijama je ministarka zdravlja Japana. Ko sto se vidi, ona puca od zdravlja. Zdrava ministarka – zdrav narod. 

Žena prikazana na fotografiji nije japanska ministarka zdravlja, jer u suštini ona – ni ne postoji. 
Prema pisanju španske Maldite, u pitanju je fotografija generisana uz pomoć vještačke inteligencije. Njihov tim došao je do naloga na kojem piše da autor kreira fotografije uz pomoć AI-ja, te da je sporna fotografija nastala nakon zahtjeva da se generiše fotografija “političarki sa velikim grudima”.  

S obzirom na to da su AI fotografije jako ubjedljive, potrebno je odraditi malo istraživanje, kako bi se došlo do istine. U ovom slučaju, istina je bila na dohvat ruke.  

Japanski ministar zdravlja, rada i socijalnog staranja, prije svega, nije žena. Od avgusta prošle godine tu funkciju obavlja Kacunobu Kato, muškarac, rođen 1955. 

Iako zanimljive, ove objave još jednom pozivaju na oprez, jer se u doba vještačke inteligencije mogu plasirati različite dezinformacije: od one da je Donald Tramp uhapšen, da je Vladimir Putin na koljenima ljubio ruku Siju Đinpingu, ili da je posljednji fotografisani neandertalac bio masivno stvorenje. Raskrinkavanje je do sada demantovalo te navode. 

Sporne objave dobijaju ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article