Svjetska zdravstvena organizacija nije proglasila nevakcinisane osobe ubicama

403
logo-szo-lazna-vijest

Od početka procesa imunizacije protiv kovid virusa, pojedinci koji su odlučili da se ne vakcinišu su izloženi su osudama i pristiscima sa raličitih strana.

Posljedni primjer je objava više regionalnih portala poput Epohe i Provjeri.hr koji su prenijeli informaciju da je Svjetska zdravstvena organizacija “proglasila nevakcinisane osobe ubicama”, a koja se potom proširila i na društvene mreže. (1, 2, 3, 4).

Naslov teksta glasi:

“Svjetska zdravstvena organizacija proglasila necijepljene osobe ‘ubojicama’

U daljem tekstu regionalnih portala je navedeno:

“Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) službeno je označila necijepljene ljude kao “glavnu silu ubijanja” i upozorila da građani koji se ne pridržavaju njihovih uputstava nisu ništa bolji od ubojica. U nedavno objavljenom videu na Twitter stranici WHO-a, dr. Peter Hotez izjavio je da je “aktivizam protiv cjepiva” “anti-znanstvena agresija” i povezuje ljude koji su odbili injekcije COVID-a s “ekstremnom desnicom”.  

Svjetska zdravstvena organizacija jeste objavila na Tviter nalogu, kao i Fejsbuk stranici video u trajanju od 52 sekunda.

Narator u videu je dekan Nacionalnog fakulteta tropske medicine i profesor pedijatrije i molekularne virologije i mikrobiologije jednom koledžu, Piter Hotez, koji ukazuje na pokret usmjeren protiv vakcina. Prema mišljenju Hoteza, taj pokret ima stvarne posljedice i odnosi ljudske žrtve.

Svjetska zdravstvena organizacija je objavila video, citirajući Hotezove riječi. Ipak, Hotez, kao ni SZO nisu proglasili nevakcinisane osobe ubicama.

Istina je da je zdravstveni ekpert naveo u videu da je aktivizam protiv vakcina trenutno glavna sila na globalnom nivou koja ubija ljude, ali nije nazvao nevakcinisane ubicama. U nastavku je prevod njegove izjave iz videa:

“Moramo priznati da je aktivizam protiv vakcina, koji ja zapravo nazivam agresijom protiv nauke, sada postao glavna ubistvena sila na globalnom nivou. Tokom pandemije COVID-a, u Sjedinjenim Američkim Državama 200.000 amerikanaca nepotrebno je izgubilo život jer su odbili da prime vakcinu protiv COVID-a. Čak i nakon što su vakcine postale široko dostupne. A sada se aktivizam protiv vakcine širi svijetom čak i u državama sa niskim i srednjim primanjima. To je ubistvena sila. Anti-nauka sada ubija više ljudi nego stvari poput oružanog nasilja, globalnog terorizma, nuklearne proliferacije ili kibernetičkih napada. A sada je to postao politički pokret. U SAD-u je to povezano s krajnjim ekstremizmom na krajnjoj desnici. Kao i u Njemačkoj. Dakle, ovo je novo lice anti-naučne agresije. I zato su nam potrebna politička rješenja za bavljenjem ovim”.

Tvrdnje da je SZO proglasila nevakcinisane pojedince ubicama potekla je od portala Njuz Panč, za koji je prethodno dokazano da objavljuje dezinformacije i teorije zavjera.

Dakle, SZO jeste objavila video u kojem zdravstveni ekspert iznosi stav o pogubnosti pokreta koji osporava vakcine, navodeći da je taj anti-naučni pokret kog smatra ujedno i političkim trenutno sila koja na globalnom nivou odnosi najveći broj ljudskih žrtava. Međutim, nije tačno da je Hotez proglasio nevakcinisane osobe ubicama, niti SZO.

Portali Epoha i Provjeri.hr jesu u daljem tekstu prenijeli izjavu Hoteza onako kako je saopštio u videu, ali zbog neusklađenosti naslova i teksta, medijske i objave na društvenim mrežama ocjenjujemo kao klikbejt.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

In this article