Tekst o problemima ukrajinskih izbjeglica predstavili kao plan za protjerivanje 

298

Od samog početka agresije Rusije na Ukrajinu pojedini portali u Crnoj Gori neskriveno šire rusku propagandu, narative i dezinformacije vezane za rat. 

Jedan od dominantnih narativa je i svaljivanje krivice na Zapad, što je slučaj i sa tekstom koji je objavio IN4S a koji je naslovljen:  

„Svakog gosta tri godine dosta: Britanija razmatra proterivanje 100.000 ukrajinskih izbeglica do 2025“. 

Više od polovine Ukrajinaca koji su došli u Britaniju u okviru šema za preseljenje izbeglica moraće da ode do septembra 2025. osim ako vlada ne preduzme mere kako bi im dala dugoročnu „jasnoću statusa“, prenosi „Telegraf“ pozivajući se na nekoliko konzervativnih članova parlamenta i nevladinih organizacija. Procenjuje se da je 182.100 Ukrajinaca stiglo u Veliku Britaniju od februara 2022, koristeći Ukrajinsku porodičnu šemu i Domove za Ukrajinu, programe koji su uspostavljeni kako bi im se omogućio trogodišnji boravak. Kako se sukobu ne nazire kraj i većina raseljenih ne želi da se vrati, parlamentarci pozivaju vladu Rišija Sunaka da nešto preduzme, navodi list. „S obzirom da neki imaju decu u školi, moramo da im omogućimo da planiraju“, kaže Bob Sili, torijevac koji kopredsedava parlamentarnom grupom za Ukrajinu. Ukrajincima je potrebna „jasnoća“ dodao je. Ser Robert Baklend, koji je bio član kabineta Borisa DŽonsona, pozvao je da se Ukrajincima dodeli trajniji status. Rekao je da su napravljene šeme stvorene za „situaciju bez presedana“ i sada zahtevaju „dalji odgovor po meri“ Baklend je rekao da bi mogla postojati neka vrsta aranžmana sa „većim stepenom sigurnosti“ koji ne bi podrazumevao puno državljanstvo, navodi se, između ostalog, u tekstu koji je IN4S prenio.  

Svakako, sadržaj teksta koji je objavio Telegraf je vjerodostojno prenešen, ali vrlo očigledno ne odgovara naslovu „da Britanija razmatra protjerivanje izbjeglica“.  

Fejsbuk stranica Glas Moskve, koja dijeli isključivo sadržaj sa IN4S-a, podijelila je ovaj članak dodajući komentar – „britanska gostoprimivost“.  

U originalnom tekstu britanskog Telegrafa apsolutno se nigdje ne pominje da se razmatra protjerivanje izbjeglica, već je jasno da je poenta čitavog teksta da se ukaže da bi izbjeglice iz Ukrajine naredne godine mogle doći u problem zbog administracije i regulacije boravišta, i čitav ton teksta je usmjeren na to da se njihov problem riješi a ne da se protjeraju.  

To dodatno potvrđuje i činjenica da je u tekstu koji je IN4S prenio jasno navedeno – „Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je „Telegrafu“ da će vlada pratiti šeme i, ako bude potrebno, produžiće ih „u skladu sa razvojem situacije u Ukrajini“. 

Zbog svega navedenog ova objava dobija ocjene klikbejt i dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti. 

In this article