Vještačka jaja su igračka a ne hrana 

2142

Pobornici teorija zavjere sve češće znaju da se na društvenim mrežama glasno zabrinu nad sudbinom čovječanstva i onim što će nam biti na meniju.  

Pored brojnih nebuloza poput toga da se u Britaniji jede ljudsko meso pa do toga da se djeci u vrtićima serviraju insekti, svoje mjesto zauzela je i tvrdnja da se u Kini proizvode vještačka jaja.  

Na Fejsbuku se masovno dijeli video na kojem se vidi proces proizvodnje jaja a gdje se koriste materijali poput gume.  

Kada se stop-kadrovi iz videa pretraže dolazimo do objašnjenja da je u pitanju igračka a nikako prehrambeni proizvod. Nešto što bi se publici na ovim prostorima najbliže moglo opisati kao popularni „ljigavac“. 

Ovaj proizvod je moguće kupiti i na Amazonu

Osim toga, ovakve tvrdnje ne javljaju se prvi put pa ih je ranije demantovala i kineska agencija Jiefang Dejli, kao i kolege iz Istinomera iz Srbije. 

Zbog toga ova objava dobija ocjenu lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article