Teoretičarka zavjere Hana Din nije kažnjena zatvorom

1613

Slučaj Hane Din, teoretičarke zavjere iz Engleske, odjeknuo je u toj zemlji, a uspio je da proizvede dezinformacije čak i na našem govornom području.

Portal zena.blic.rs objavio je 3. februara tekst sa naslovom:

Tekst se bavi slučajem Hane Din, zagovornice teorije da koronavirus ne postoji i da je to izmišljotina s ciljem zastrašivanja građana. Svoje neutemeljene teorije ona navodno dokazuje objavom fotografije hodnika prazne bolnice na Facebooku, uz tvrdnju da je to potvrda da nema oboljelih od virusa i da bolnice nijesu pune.

U tekstu Blic Žene piše:

Portal se poziva i na tweet koji je objavljen 13. januara, u kom se vidi fotografija teksta iz lokalnih novina, u kom se navodi da je Din kažnjena novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 200 funti zbog toga što nije imala validan razlog da napusti svoj dom dok su na snazi mjere kojima je građanima Ujedinjenog Kraljevstva ograničeno kretanje u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.

Niti u toj medijskoj objavi, niti u objavi policije iz Portsmuta na Facebooku od 11. januara se ne pominje zatvorska kazna o kojoj Blic Žena piše, kao ni odšteta od 3.000 eura. Tako su objavili i tamošnji mediji.

I u februaru je objavljeno da se Din, nakon još jednog obilaska bolnice , sada može suočiti sa hapšenjem i krivičnim gonjenjem: ukoliko bude ignorisala naređenja o ponašanjima koja su neprihvatljiva u cilju zaštite zajednice, a zabranjen joj je i pristup bolnici osim u hitnim slučajevima. Ukoliko sud tako odluči, može joj biti izrečena i novčana kazna u iznosu do 2.500 funti.

Iako se u objavi navodi da je Din kažnjena zatvorom, Din očigledno nije dobila takvu kaznu, ali ipak do nje može doći ukoliko nastavi sa nedoličnim ponašanjem u bolnicama. Zbog toga ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ovu objavu Blic Žene ocjenjujemo kao dezinformaciju. Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Žena Blic: Dezinformacija