Govori izvučeni iz konteksta: Obama, Fauči i Gejts nijesu isplanirali pandemiju

Od početka pandemije COVID-19 u prilici smo da čitamo kako je širenje koronavirusa neko predvidio, i kako je pandemija, u suštini, planirana. Pored Bila Gejtsa, kojem se ovo često pripisuje, na meti dezinformatora našao se i bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama. Na Fejsbuku je objavljen video u kojem se na početku vidi fotografija …

602

Od početka pandemije COVID-19 u prilici smo da čitamo kako je širenje koronavirusa neko predvidio, i kako je pandemija, u suštini, planirana.

Pored Bila Gejtsa, kojem se ovo često pripisuje, na meti dezinformatora našao se i bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama.

Na Fejsbuku je objavljen video u kojem se na početku vidi fotografija na kojoj Obama odlikuje Gejtsa, uz navod:„Nagrada za uspješno planiranje pandemije“.

Video prati i opis:PA NEKA JOŠ NEKO VERUJE, DA NIJE SVE ISPLANIRANO!!!

Obama jeste odlikovao Gejtsa i njegovu suprugu Melindu, ali još 2016. godine i to Predsjedničkim ordenom slobode za njihov humanitarni rad.„Predsjednički orden slobode nije samo najviša civilna počast, ona je počast ideji da svi, bez obzira odakle dolazimo, imamo priliku da promijenimo zemlju nabolje. Od naučnika, filantropa, javnih službenika, aktivista, sportista, do umjetnika, ovih 21 pojedinaca pomogli su da se amerika pogura naprijed, inspirušići milione ljudi širom svijeta“, rekao je Obama na dodjeli ordena.

Pored Gejtsa, ovo odlikovanje su 2016, između ostalih, dobili košarkaši Majkl Džordan i Karim Abdul Džabar, glumci Robert Redford, Robert De Niro i Tom Henks, voditeljka Elen DeDženeris, muzičar Brus Springstin…

U videu slijedi isječak iz jednog od Trampovih govora u kojem pita: Ko je znao da će se desiti pandemija ovih razmjera?

Njega prati Obamin govor u kojem kaže:„Možda će, i vjerovatno će, doći vrijeme u kojem ćemo imati bolest koja se prenosi vazduhom, koja je smrtonosna, i kako bi smo se efikasno nosili sa tim, moramo formirati infrastrukturu, ne samo ovdje, kući, već globalno, koja će nam omogućiti da je brzo vidimo, brzo izolujemo i brzo odgovorimo. Ako i kada se novi soj gripa, poput španskog, pojavi, pet godina ili deceniju od sada, mi smo već napravili investiciju, i biće nam lakše da ga uhvatimo. To je pametna investicija. To nije samo osiguranje, to je znanje da ćemo u budućnosti i dalje imati ovakve probleme, naročito u globalizovanom svijetu“.

Govor u kojem je obama ovo izgovorio, održan je 2. decembra 2014. godine, u Institutu za javno zdravlje SAD, u Betesdi.

Razlog za ovakav Obamin govor bilo je širenje ebole koje je u tom periodu zahvatilo i SAD. To je jasno navela i Obamina administracija kada je 2016. održao govor i kada je taj isti govor objavila na YouTube-u.  

Dakle, Obama je tada govorio nakon što je 30. septembra 2014. godine zabilježen sučaj ebole u SAD. Ebola se 2014 godine proširila u Zapadnoj Africi, odakle je i došla do Amerike.

Na kraju videa pojavljuje se fotografija Entonija Faučija, glavnog epidemiologa SAD u Trampovoj administraciji uz tvrdnju i naslov sa njegovom izjavom:“Nema sumnje da će se Tramp suočiti sa iznenadnim izbijanjem zarazne bolesti.”

Naslov prati i tvrdnja:“Dr Fauči je 2017. predvidio epidemiju zarazne bolesti koja će se desiti u vrijeme kada je Donald Tramp predsjednik.”

Naslov koji je u video objavljen je na portalu Healio News.  U tekstu se navode Faučijeve izjave sa foruma o pripremljenosti za pandemiju održanom na Džoržtaun univerzitetu.

„Neupitno je da će se za narednu administraciju desiti izazov u areni zaraznih bolesti“, rekao je Fauči u svom govoru nazvanom „Pripremljenost sljedeće administracije za pandemiju“.

Ipak, kako su objasnili i faktčekeri iz USA Today, on je rekao i da „niko ne sumnja da će se Trampova administracija suočiti sa izazovima sa kojima su se suočili i njihovi prethodnici“.

Fauči je tada govorio o širenju Zika virusa koji je u Ameirku dospio 2016. godine a širenje je trajalo i 2017. kada je Fauči održao govor.„Ono što smo prošli sa Zika viruosm je bilo veoma, veoma bolno, kada je predsjednik tražio 1,9 milijardi u februaru a nismo ih dobili do septembra“, rekao je tada Fauči.

O netačnim tumačenjima Faučijevih tvrdnji pisali smo i ranije.

Dakle, ni on nije govorio o Covidu19.

S obzirom na to da se u videu iznose neistine i govori Obame i Faučija izvlače iz konteksta kako bi se javnost navela na pogrešan zaključak da su oni planirali pandemiju koronavirusa, ovu objavu ocijenili smo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Viralne objave: Manipulisanje činjenicama

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

05/02/2021

Ocjena:

Manipulisanje činjenicama