Neprovjerljive tvrdnje bez dokaza: NATO, ptice i biološki rat

1969
bioloski-rat

Da u Ukrajini postoje bio-laboratorije, te da je na pomolu biološki rat tvrdnje su koje slušamo već mjesecima, a njima smo se bavili u brojnim analizama koje su dostupne na našem sajtu.

U moru različitih varijacija na istu zadatu temu Sjedinjenim Američkim Državama se želi pripisati finansiranje razvoja biološkog naoružanja upravo u Ukrajini, a na temu – biološki rat govorio je nedavno dr Branimir Nestorović, inače specijalista pedijatrije sa subspecijalizacijom iz pulmologije i alergologije – ujedno i jedan od regionalnih dezinformatora.

U kratkom video isječku nazvanom „nato koristi ptice za rasprskivanje bioloskih otrova” Nestorović kaže sljedeće:

„Ja sam jutros čitao o tim pticama selicama koje su Rusi uhvatili sa nekim kapsulama u koje se stavi kolera pa one kad se vrate recimo u Afriku ili se vrate iz Afrike pritisneš na dugme preko satelita oslobodiš uzročnik i ne možeš da dokažeš da je biološki rat. Ne možeš da kažeš zaprašivali dronovima, jer nema dronova – ptice su dronovi“.

Ovakve tvrdnje nijesu novost, već su se i ranije mogle čuti od brojnih ruskih zvaničnika.

Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja iznio je još u martu navode Kremlja da su Ukrajina i SAD planirale širenje biološkog oružja pomoću ptica selica, slijepih miševa i insekata.

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild govoreći na sastanku Savjeta bezbjednosti UN, koji je sazvan na zahtjev Rusije, rekla je da Ukrajina nema program biološkog oružja.

“Ne postoje ukrajinske laboratorije za biološko oružje koje podržavaju Sjedinjene Države. Ni blizu granice sa Rusijom ni bilo gdje”, dodala je ona.

O tome da se kreiraju virusi čiji prenosioci su životinje, ali da se mogu zaraziti i ljudi govorio je i zamjenik predsjednika odbora za zdravstvo ruske Dume, Sergej Leonov.

“Ovdje rakete više nijesu potrebne, dovoljno je jato ptica, koje nosi infekcije, viruse, bakterije na teritoriju Ruske federacije, čime se izazivaju ozbiljne epidemije. I, najgore istraživanje tiče se kreiranja genetski modifikovanih vrsta virusa, koji pogađaju ovaj ili onaj narod – ovu ili onu etničku grupu”, tvrdio je Leonov.

Za ovakve tvrdnje ne postoje nikakvi dokazi.

Od ruske strane takođe se moglo čuti i da su tamošnje vojne vlasti uhvatile neke od zaraženih ptica iz takozvanog Hersonskog rezervata u istočnoj Ukrajini. Ovakvi navodi nastali su nakon tvrdnji Rusije da Pentagon finansira i eksperimentiše sa „uzorcima korona virusa slijepih miševa“ kako bi stvorio biološko oružje u Ukrajini koje uključuje ptice, slijepe miševe i gmizavce.

Portparol američkog Stejt departmenta nazvao je tu tvrdnju „potpunim lažima“ i „potpunom besmislicom“ dodajući: „Ove tvrdnje su konačno i više puta razobličavane godinama unazad“.

Takođe, portparol Pentagona Džon Kirbi opisao je optužbe kao „apsurdne“, „smiješne“ i „propagandu“. Sekretarka za štampu Bijele kuće Džen Psaki je nazvala ove tvrdnje „besmislenim“.

NATO savez često je na meti teoretičara zavjera kao neizostavan dio priče o biološkom naoružanju. Do sada smo dva puta pisali o tome da nema dokaza da su NATO generali, sadašnji i bivši, zarobljeni od strane ruske vojske, te da jedan od njih nije bio na čelu “biolaboratorije No.1 i tima od 18 ljudi”.

Više puta smo pisali i da je tačno je da Sjedinjene Države pružaju pomoć ukrajinskim laboratorijima od 2005, kada su te dvije zemlje potpisale sporazum s ciljem ograničavanja prijetnje bioterorizma sprovođenjem mjera zaštite smrtonosnih patogena iz programa biološkog oružja iz sovjetske ere.

Tvrdnje o biolaboratorijama u Ukrajini su brojne i česte i o njima, odnosno izostanku bilo kakvog dokaza smo takođe već pisali, a o čemu se možete informisati u posebnoj objedinjenoj analizi.  

Teoriju da laboratorije sa biološkim naoružanjem postoje u Ukrajini raskrinkavali su svjetski fekt-čekeri, kao što je Politifact, a pisali su i drugi mediji.

S obzirom na to da izjava Nestorovića sadrži tvrdnje bez ikakvih dokaza, ova objava dobija ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article