Srednja Evropa i dio zapadne Evrope bili su zahvaćeni velikim nevremenom početkom decembra, a jak snijeg izazvao je kolaps u svakodnevnom funkcionisanju, prije svega u saobraćaju. U isto vrijeme, u Dubaiju se održava UN-ova konferencija o klimatskim promjenama (COP28), pa su dva događaja poslužila nekim dezinformatorima da preispitaju teoriju – globalnog zagrijavanja.  

Društvene mreže “zapalio” je snimak sa aerodroma u Minhenu, na kojem se vidi mali privatni avion koji je pao na rep pod težinom tereta snijega. Snimak na našem govornom području prate navodi poput: (1, 2, 3, 4

GLOBALNO ZAGREVANjE kažu s0t0njare….‼️ 
Jak sneg i led zaledili su avione u Minhenu uključujući i one koji putuju na konferenciju o globalnom zagrevanju u Dubaiju…..‼️ 
A jesu i ove s0t0njare smešne……‼️ 
To je Minhen pre dan/dva. 

U Munichu smrznut avion koji je trebao vozit elitu u Dubai na konferenciju o globalnom  zatopljenju 

Avion Njemacke delegacije spreman za let München-Dubai na konferenciju o globalnom zagrijavanju.. 

O avionu se isprva znalo samo da je u pitanju Cesna, ali ne i kome pripada, ili ko je njome trebao da leti gdje. Ali, kolege iz njemačkog Correctiv-a došle su do podatka da on pripada austrijskoj kompaniji “Bairline” da je na minhenskom aerodromu stajao dugo, te da u vrijeme sniježne oluje nije bilo planirano da leti bilo gdje, svakako ne u Dubai. 

Za razliku od ideja na našem govornom području, i Rumuni su razrađivali teoriju o tome – gdje je letjelica krenula. Prema pisanju nekih korisnika tamošnjih društvenih mreža, Cesna je trebalo da bude dio “Međunarodne solarne alijanse”, ali nije mogla da poleti jer su joj solarni paneli na krilima prekriveni snijegom. Sarkazam ili ne, ova kao i gorepomenute objave u pitanje dovode klimatske promjene.  

Pitanje koje se izokola nameće je: kako to da govorimo o globalnom zagrijavanju, a Evropa je okovana ledom.  

Odgovor je, zapravo, veoma jednostavan. Ivana Vojinović iz Centra za klimatske promjene prethodno je rekla:  

“Zagrijavanje planete Zemlje, odnosno povećanje prosječne globalne temperature vazduha sa sobom nam donosi sve ove ekstremne klimatske pojave. Dakle, sve češće i frekventnije poplave, suše, šumske požare, erozije, klizišta, odrone, povećanje nivoa mora, otopljavanje snijega. Svi ti ekstremni i klimatološki i hidrološki i meteorološki događaji i ekstremi su sve češći i intenzivniji u odnosu na nekoliko decenija unazad.” 

Teoriju da zagrijavanje zapravo dovodi do većih isparenja, a samim tim i jačih padavina podržana je i od međunarodne naučne zajednice. Kako piše Njujork tajms – iako može djelovati paradoksalno da na planeti koja se zagrijava zimske oluje donose toliko snijega, objašnjenje je logično:  

“Sve ekstremnije padavine, snijeg i kiša, je upravo ono što možemo očekivati u svijetu zagrijavanja”, kaže Rik Toman, specijalista za klimu, na univerzitetu Aljaska Ferbenks. 

Sporne objave dobijaju ocjenu – teorija zavjere.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article