Mogu li električni automobili “preživjeti” hladnoću? 

270

Sezona hladnih dana je pred nama, pa se aktuelizuje stara priča: da li električni automobili mogu izdržati niske temperature, kako će se ponašati baterije itd.  

U jednoj objavi na Fejsbuku postavlja se podrobno pitanje: 

Električni automobil – najveća prevara koju je svijet ikada vidio? Je li netko razmišljao o ovome? “Kad bi svi automobili bili električni… i ako bismo zapeli u trosatnoj gužvi po hladnoći snježne oluje, sve baterije bi crkle, potpuno jer električni automobili u osnovi nemaju grijanje. I biti zaglavljen na ulici cijelu noć, bez baterije, bez grijača, bez brisača, bez radija, bez GPS-a pa je baterija puna, sigurno nije lijepo. Možete pokušati nazvati 911 i zaštititi žene i djecu, ali oni neće doći u pomoć jer su sve ulice blokirane i svi policijski automobili su vjerojatno električni. A kad ceste blokiraju tisuće istovarenih automobila, nitko se ne može pomaknuti. Kako se baterije mogu napuniti na licu mjesta? Isti problem i tijekom ljetnog odmora sa kilometrima. Ne bi bilo reda u električnom autu da bi klima bila uključena. Baterije bi crkle u trenu. Naravno da ni jedan političar ni novinar ne govori o ovome, ali ovo će se dogoditi. 

Ovom temom bavili su se svjetski fekt-čekeri i mediji, a ona datira još od kraja 2021, dok je ponovo aktuelizovana i početkom 2022. 

S obzirom na to da se ovdje potencira da su automobili sa unutrašnjim sagorijevanjem efikasniji u zimskim uslovima, potrebno je naglasiti nekoliko stvari. Električni automobili će potrošiti više energije zimi, ali isto je i sa onim drugim. Profesor Dejvid Haui sa Oksforda za Rojters kaže: 

„Električna vozila troše vrlo malo energije kada miruju… Motor ne troši energiju pri nultoj brzini… Samo elektronika automobila i sistemi za grijanje/hlađenje koriste energiju kada automobil miruje, a količine su relativno male. Tipično stacionarno električno vozilo sa punom baterijom bi vjerovatno moglo da radi sa svojim klimatskim podešavanjima i elektronikom najmanje jedan dan, vjerovatno mnogo dana…“ 

Britanski Which – koji se bavi zaštitom potrošača odradio je eksperiment na električnom Volkswagenu ID.4 u simuliranim uslovima zastoja (istina: u pitanju nijesu bili zimski uslovi). Za sat i 15 minuta, upaljena je bila muzika, grijači sjedišta su bili na maksimumu, klima i svjetla upaljeni, dok je tablet bio na punjenju, a sa njega je pušten film. Rezultat je pokazao da je automobil izgubio svega dva odsto snage, što je ekvivalent za oko 13 pređenih kilometara. 

Uzimajući u obzir prednosti i ograničenja i električnih i automobila sa unutrašnjim sagorijevanjem prilikom zastoja, zajednički sadržalac bi se sveo na to: koliko je vozilo napunjeno ili koliko ima goriva u rezervoaru. To bi značilo da bi čak i dizelaši ili benzinci mogli doživjeti sudbinu da ostanu bez energije prilikom mećave, zbog potrošnje goriva. 

Na drugoj strani, podatak da je Norveška, jedna od hladnijih zemalja na planeti, ujedno i jedna od vodećih po kupovini električnih automobila – predstavlja svojevrsni dokaz da su auto-baterije izdržljivije nego što autor spornog posta procjenjuje.  

Ova objava dobija ocjenu – teorija zavjere.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article