Klimatske promjene, UN i teorije o “zaključavanju svijeta”

520

Pojedini marginalni portali su prenijeli informaciju da su Ujedinjene nacije (UN) i Svjetska Meteorološka Organizacija, uslijed sve vidljivijih posljedica klimatskih promjena, najavile radikalne mjere, te da žele da zaključaju svijet.

“Oni stvarno žele da zaključaju svet zbog “klimatskih promena”! UN i Svetska Meteorološka Organizacija najavljuju radikalne mere”, glasi naslov teksta na portalu Nulta tačka.

Istu informaciju su podijelili i korisnici društvenih mreža.

Na Fejsbuku se našao i kratak video isječak govora koji je održao Generalni sekretar UN-a, Antonio Gutereš uz sljedeći “prevod”.

“Građani moraju da plate mnogo više poreza da bi promijenili klimu, tražimo 150 triliona dolara”.

Tačno je da je Gutereš upozorio na zabrinjavajuće trendove zagrijavanja, međutim nije “tražio 150 triliona dolara”.

Kazao je da je neophodno da razvijene države izdvoje 100 milijardi dolara na godišnjem nivou, kako bi pomogli u saniraju nastalih posljedica i ujedno zemljama u razvoju.

“Obećanja data o međunarodnom klimatskom finansiranju moraju biti i ispunjena. Razvijene države moraju da ispoštuju svoje obaveze da obezbijede 100 milijardi dolara godišnje zemljama u razvoju, za klimatsku podršku i da u potpunosti popune Zeleni klimatski fond. Zabrinut sam što su samo dvije zemlje G7 — Kanada i Njemačka — dale do sada obećanja o finansiranju. Zemlje takođe moraju da operacionalizuju fond za gubitke i štete na COP28 ove godine. Nema više odlaganja; nema više izgovora”, poručio je Generalni sekretar UN-a tokom konferencije za štampu, organizovane 27. jula u Njujorku.

On se osvrnuo na posljednje podatke o visini temperature, objavljene upravo tog dana, poručujući da su urgentne promjene nužne, a da je u tom procesu ključna uloga svjetskih lidera.

Gutereš je naglasio ulogu država G20 koje su odgovorne za 80 odsto globalnih emisija, da moraju biti proaktivnije u sprovođenju klimatskih akcija.

Dakle, generalni sekretar UN jeste kazao da je potrebno proaktivnije sprovođenje klimatskih akcija, ali ni u jednom dijelu govora nije pomenuo “zaključavanje svijeta”, kako se to tvrdi u medijskim i objavama na Fejsbuku.

Kada su u pitanju Ujedinjene nacije (UN), oni su, uprkos tvrdnjama na društvenim mrežama o namjeri da svijet ponovo stavi “pod ključ”, iznijeli čak suprotan stav.

Zaključak analize UN-a nakon završetka kovid pandemije, tokom koje je većina svjetske populacije u određenom periodu bila u izolaciji, jeste da “lockdown” nije znatno doprinio smanjenju emisija ugljen-dioksida.

Objavu portala Nulta tačka, kao i one na društvenim mrežama ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article