Teoretičari zavjere izmišljaju običaje dok epidemija malih boginja hara Evropom

154

Zemlje regiona, poput Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Rumunije proglasile su epidemiju malih boginja, a ozbiljan rizik od importacije i potencijalne epidemije prijeti i našoj zemlji. 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), prošle godine zabilježen je “uznemirujući” porast slučajeva malih boginja u Evropi, sa više od 60 puta većim brojem oboljelih nego godinu dana ranije. 

Objavljivanje ovakvih podataka, upozorenja koju stižu od institucija i ljekara konstantno prate dezinformacije i lažne vijesti, kao i relativizovanje ove zarazne bolesti koja može uzrokovati ozbiljne komplikacije, a u krajnjem i smrtni ishod.  

“Seljanke su vekovima u isti krevet stavljale dete koje je dobilo male boginje i zdravu decu da i ona prebole. Nije se pravio spektakl, nije se narod zastrašivao, niko nije punio džepove”, navodi se između ostalog u jednoj Fejsbuk objavi (arhivirano ovdje). 

Naš portal se već bavio tvrdnjama kojima su se poredile male i ovčije boginje i širio narativ da su svi preležali te bolesti u djetinjstvu uz narodne prakse i ljekove. 

U to se uklapa i narativ “da su u isti krevet stavljana zdrava i djeca koja dobiju male boginje da i ona prebole”. 

I ovog puta ponavljamo, osim što je netačna tvrdnja da su svi preležali male boginje kao djeca, jer i odrasli ulaze u rizičnu grupu, ona je i opasna jer pravi poređenje između malih boginja i varičele (ovčje boginje), koje se sasvim drugačije liječe i manifestuju. 

Varičela, u narodu često poznata pod imenom ovčije boginje, predstavlja akutno, virusno oboljenje koje počinje iznenada sa povišenom tjelesnom temperaturom i razvojem osipa po koži. 

Komplikacije kod oboljelih od varičele su rijetke i kod djece se najčešće odražavaju kao bakterijska infekcija kože. 

Sa druge strane, kao što smo već kazali, male boginje mogu biti pogubne po zdravlje ishodujući čak i smrću pacijenta.  

“Male boginje su izuzetno zarazna bolest koja se ispoljava osipom, kašljem, curenjem iz nosa, iritacijom očiju i visokom tjelesnom temperaturom. Ono što prati male boginje predstavlja najveću opasnost, a to su komplikacije, prije svega teške upale pluća, zatim upale uha, ali i najteže komplikacije koje mogu da se jave u vidu upale mozga – encefalitisa. 

Komplikacije čine da se na oko hiljadu oboljele djece, bilježi u prosjeku jedan smrtni slučaj u razvijenim državama dok je u nerazvijenijim državama ta stopa višestruko veća i od sto oboljelih smrt će se registrovati kod tri do pet osoba. U najvećem riziku od komplikacija i smrti su djeca mlađa od dvije godine, trudnice i osobe s oslabljenim imunološkim sistemom”, kažu iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) i apeluju na roditelje da provjere vakcinalne kartone djece, odazovu se redovnim i propuštenim vakcinacijama, te da aktivno učestvuju u naporima zaštite najosjetljivije populacije. 

Vakcinacija je najdjelotvorniji i najbezbjedniji način individualne i kolektivne zaštite protiv malih boginja, ali i drugih zaraznih bolesti. 

O MMR vakcinama, nihovoj bezbjednosti i efikanosto smo pisali u više navrata 

Ovaj držaj dobija ocjenu dezinformacija i teorija zavjere. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article